måndag 28 februari 2011

Utfiskning av haj vanligt problem.

Ett mail inkom från en av kompisarna på Kungsbacka kommun, biologen Anders Gustafsson. Han bifogade några foton från sin semester och skriver följande:


Tjena!

Det var tre goa veckor i Indien. Bifogar några fiskbilder till dig. Hajfisket är ju alltid på tapeten och längs Indiens västkust är det populärt att servera grillad hajfilé. Som du ser på bilden är det ofta hammarhaj som fastnar i näten. Inget vidare att det fiskas så hårt på en toppredator, det kan få märkliga och oanade konsekvenser i näringskedjan. Den andra firren var inte stor men minst lika skräckinjagande som hajarna, kolla in taggarna!
Hälsningar
Anders

lördag 26 februari 2011

Glödhet Öresundsrapport!!

Vandia-Thomas har som vanligt full koll på fisket i Öresund. Han berättade tidigare idag att danska yrkesfiskare fått riktigt intressanta fångster i garnen de senaste dagarna. Efter lite efterforskning visade det sig att de bland annat fått stora mängder kummel, 4 Sankt Persfiskar samt 3 gråhajar i vikter upp till 12,5kg!!
Artjägarna dreglar och suget efter havsfiske som jag av någon anledning byggt upp senaste dagarna har under kvällen därför utvecklats från vanligt fiskesug till en allvarlig fiskefrossa. Symptomen lindras givetvis bäst genom fiske, men då en övermäktig arbetssituation omöjliggör detta den närmaste veckan är grundregeln att lite hederlig tackelknytning åtminstone lugnar nerverna något... ;-)

Thomas berättar vidare att den stora anledningen till alla ovanliga gäster sannolikt är den bottenström som just nu gör att vattnet håller +6gr istället för normala +2gr så här års. Många arter, som exempelvis boniton, följer ofta med varmare strömmar från Nordsjön/Atlanten och kan därmed med Golfströmmens hjälp hamna på platser där de normalt sett inte brukar hålla till. För övrigt kom det igår upp en vitling på grymma 1,2kg på Vandia. Den var dock felkrokad, men det är nu kring mars-april som man brukar ha bäst chans till stor vitling, i alla fall enligt vad vi upplevt.

Isolabåten står just nu startklar efter att Tomas och grabbarna på Peugeot i Kungsbacka har gått över kärran inför havsfiskesäsongen. Förhoppningsvis kommer man ner inom kort för en satsning på kummel. I ett sådant här läge gäller det ju att så att säga smida (fiska) medan järnet (vattnet) är varmt...
I skrivande stund är för övrigt teamkamrat Magnus på väg till Thailand för en långsemester där, så när han läser detta får han väl också en släng av fiskefrossan...

//Markus

torsdag 24 februari 2011

Bara 5 veckor kvar...

...men visst känns det ganska långt bort till öringpremiären? På bilden ser ni hur ogästvänligt det såg ut på de fina abborrsträckorna i Kungsbackaån tidigare idag. Nåja, det hinner nog töa lite till 1 april.

För övrigt kan man undra hur de tänkte när de la årets Sportfiskemässa, i år i Jönköping, den 1-3 april!? Hade mässan varit på ostkusten hade det inte varit så konstigt, men med tanke på att Jönköping har ett ganska bra uppsamlingsområde längs med västkusten så känns det verkligen ogenomtänkt att lägga mässan precis de datum som är heliga för så många västkustsportfiskare, nämligen första dagarna runt öringpremiären. Isolabloggen tror att man missar många besökare som annars kunde tänkt sig att köra 15-30 mil för denna mässa.

Klicka här för Sportfiskemässans hemsida.

tisdag 22 februari 2011

EU-ja till kontroversiellt fiskeavtal.

EU-kommissionen röstade igår ja till ett möjligt nytt fiskeavtal med Marocko. Detta kontroversiella avtal innebär att EU-båtar får fiska i bland annat det ockuperade Västsaharas vatten. Enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson (som är ansvarig för fiskefrågorna) är detta ett solklart fall av brott mot folkrätten.

I denna fråga har den starkt ifrågasatte ministern faktiskt visat framfötterna en aning, vilket är positivt. Förhoppningsvis kan han för omväxlings skull visa lite av den andan när det är Sveriges kust det handlar om. Senast förra veckan gick han på en riktig mina när han i ett direktsänt vattenbruksseminarium utan eftertanke sade att han minsann äter ål... Den högst ansvarige för fiskefrågor äter alltså gärna en akut utrotningshotad fiskart. Övriga centerpartister suckade...

Utöver Sverige röstade även Danmark och Storbritannien nej till en förlängning av avtalet, vilket inte hjälpte när starka fiskenationer som Spanien och Portugal satte sig emot. Huvuddelen av fiskebåtarna som utnyttjar detta avtal är spanska och Spanien är en av världens största fiskenationer.

måndag 21 februari 2011

Årets havsfiskare 2010 utsedd!

"Årets utmärkelse tilldelas Benny Johansson, Tidaholm. Benny har under 2010 lyckats nå enastående resultat, krönt av två nya svenska rekord i havet (arterna atlantisk bonito och blåkäxa) samt seger vid SM i havsfiske både individuellt och i lag. Till detta ska läggas segrar i Scandinavian Saltwater Cup (SSC) och GHFK Specimen Online samt att han under året tagit sig över 20 arter i Sportfiskarnas Storfiskregistrering där han registrerat 27 anmälda fiskar 2010."

"Så lyder motiveringen som en enhällig jury, bestående av representanter för Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK), Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund och sportfiskemedia satt på pränt när de valde att dela ut priset för år 2010 till Benny Johansson, Tidaholm.

Juryn väljer denna gång att dela ut priset till en mångårig svensk havsfiskeprofil som under år 2010 kunde räkna in fantastiska framgångar. Benny som tävlar för Kinnarps Havsfiskeklubb har under en lång rad år varit ledande inom både tävlings- och specimenfiske till havs, även om det alltid varit tävlingsinstinkten som drivit honom hårdast. Att sätta två svenska rekord för olika arter samma år är ovanligt. I Bennys fall var de båda rekorden ett resultat av en hårdsatsning på specimenfiske i havet som ledde till, dels 27 st registrerade Storfiskar under året, dels till en överlägsen seger i artfisketävlingen GHFK Specimen Online. Parallellt var tävlingsfiskesäsongen minst lika lyckad för Benny. Att samma år ta hem segern i både SM individuellt och i lag och dessutom segern i det skandinaviska småbåtsmästerskapet Scandinavian Saltwater Cup är stort. Sistnämnda var för övrigt Bennys tionde triumf i tävlingen på 19 försök!

Benny har nu tagit sig över 20 storfiskregistrerade arter och det lär bli fler. Under 2010 har han förutom de båda svenska rekorden på atlantisk bonito (2,164 kg) och blåkäxa (815 gr) bl.a. även registrerat långa på 19,1 kg, blågylta 650 gram, glysa 305 gram. Stort och smått alltså."

Mer info på GHFK:s hemsida.

Team Isola vill passa på att gratta vår fiskebroder Benny till utmärkelsen!

SLU bistår nya myndigheten.

Sedan det blivit klart att Fiskeriverket kommer att läggas ner har det inte varit helt bestämt hur nuvarande ansvarsområden ska fördelas. Den nya Havs- och Vattenmyndigheten (HaV), som 1 juli tar över en stor del av Fiskeriverkets och Naturvårdsverkets arbete med vattenvårdsfrågor, kommer att överta bland annat ansvaret för havsplanering, fiskeriförvaltning, genomförandet av EU:s marina direktiv, bevarande och hållbart nyttjande av våra havs- och vattenmiljöer, ansvar för den fysiska planeringen till havs och arbetet med att nå de miljökvalitetsmål som rör havs- och vattenmiljön. Kortfattat blir HaV central myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor.
Sedan tidigare är det klart att den yrkefiskefrämjande delen läggs hos Jordbruksverket för att undvika rollkonflikter på den nya myndigheten. Fiskeriverket har tidigare kritiserats för sina dubbla roller i frågan. Att både ansvara för hållbara fiskbestånd och ett främjande av yrkesfisket har ofta setts som en jävsituation, och det är enligt många tydligt att det är yrkesfisket som prioriterats. Det finns väl inte särskilt många sportfiskare eller fiskeribiologer som protesterar mot det, om man säger så...
Som tidigare föreslagits lutar det nu åt att Fiskeriverkets nuvarande forsknings- och utvecklingsverksamhet flyttas från Fiskeriverket till Statens lantbruksuniversitet (SLU). I princip innebär detta att HaV inte kommer att ha någon egen forskning på Sveriges fiskbestånd. SLU, som redan har en mycket omfattande verksamhet inom miljöövervakning och miljöanalys, föreslås därmed svara för datainsamling, undersökningar och analyser samt underlag till den vetenskapliga rådgivning som den nya HaV-myndigheten behöver för sitt arbete. Organisationsförändringen rör Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, Sötvattenslaboratoriet i Drottningholm och Kustfiskelaboratoriet i Öregrund, som bildar en egen institution på SLU.

fredag 18 februari 2011

Mycket stenbit på fiskauktionen.

Som vanligt denna tid på året. Läge för artsatsning! ;)

onsdag 16 februari 2011

Satsning på fiskforskning?

Det har det senaste året satsats en hel del pengar på forskning kring fiskgenetik och fiskbestånd. Göteborgs Universitet undersöker bland annat påverkan på odlad laxfisk, vilket varit en het potatis då man bland annat påvisat en dålig smoltöverlevnad hos odlad Vänernlax. Detta har vi tidigare skrivit om här på sidan i bland annat detta inlägg.
Nyligen söktes även en doktorand, alltså en färdigutbildad biolog/ekolog, som vill forska på "Rörelsemönster och genetisk differentiering hos havsöringen på västkusten i Sverige". Projektet syftar bland annat till att "erhålla en ökad förståelse om rörelsemönster och habitatkrav hos havsöringen".

Förra veckan var det Lunds Universitet som sökte en doktorand. Den tjänsten ska arbeta inom ett projekt som syftar till att undersöka hur torskbestånd är uppbyggda av olika torskpopulationer. "Resultaten ska utvärdera populationssammansättningen i Sveriges sydliga torskbestånd, påvisa skillnader i tillväxt och därigenom kvalitet mellan populationer, samt bidra till den hållbara utvecklingen av torskfisket".

Öresund levererar!

Efterhand som mildväder och vind fått bort isen i Öresund har det droppat in heta rapporter från detta trålningsfria sportfiskeeldorado. Ingen har väl missat drömöringen på 10kg som kom upp för några veckor sedan!? Som vanligt kommer det en del fin havsöring nu under vintern, men helgens fiske bjöd även på en fin piggvar. Snart börjar det väl ramla in fenknotar bortåt kilot också, förra vårvintern var riktigt het för denna drömart.


10kg silvrig dynamit tagen på trollingfiske!



Team Poseidon har dragit fina havsöringar det senaste.




Fantastisk 5,8-kilos från Vandia i lördags!




Piggvar 1,2kg från Tumlaren i lördags!

måndag 14 februari 2011

Båtmässan - mycket kul!

Efter en vecka på Kanarieholmarna hann man precis ta sig en titt inne på Båtmässan, utöver att det även blev det obligatoriska minglet på invigningskvällen. Sistnämnda kväll, den så kallade VIP-kvällen, präglas mest av trevligt sällskap, mingel och allmänt tjöt. Därför är det inte fel att lägga en annan dag på att kolla runt på årets nyheter, dregla lite över båtarna och kolla in lite fiskeprylar som man säkert inte behöver...

Efter lite tjöt hos grabbarna i Björlanda Sportfiskes monter och några heta göstips från Totta i team ToK (det tackar en nybörjare för) gled jag vidare och tog några snabba mobilbilder på potentiella inköp ;-)


Ismos nya heta plattfiskjiggar har blivit otroligt hajpade tack vare sitt fina rörelsemönster, med följd att framförallt de naturfärgade varianterna hade gått som smör i solen i Björlandamontern. Inför sommarens hälleflundrafiske i norr känns de grymt intressanta!


Att släpa med denna bastutunna ut på isfiske måste ju vara det optimala? Vid vertikalfiske efter gös föreställer jag mig att den borde tjäna sitt syfte, precis som vid eventuella "after fish" under sommaren!



Linders nya sportfiskebåt, här med frontmonterad elmotor och dubbla fiskefåtöljer, var det många som var intresserade av.



En båtmässa utan att Mackan inspekterar Targa-båtarna är ingen båtmässa! Dessa (dyra) båtar är grymma för oss havsfiskare och kallas ofta för Havets jeep, tack vare de fina sjöegenskaperna.

onsdag 9 februari 2011

Halsningar fran Gran Canaria

Pa Gran Canaria verkar det vara lite skonare klimat an hemma! Jag passar pa att jobba lite pa solbrannan infor kommande isfiskepass ;-)
Tyvarr har det inte blivit nagra fiskepass har nere. Sodra Gran Canaria bjuder tidvis pa riktigt bra havsfiske efter manga intressanta arter, bland annat blue marlin, tonfisk, bonito och manga olika hajarter. Nu pa vintern fiskar man dessutom efter flertalet storvuxna rockaarter.

Halsningar
Markus

fredag 4 februari 2011

Roliga firrar från fiskauktionen.

Nedan ser ni några fiskarter från Göteborgs fiskauktion den senaste veckan. Utöver dessa kan nämnas en piggvar på 7,5kg och flertalet fenknotar över svenska rekordet. Många stora fenknotar tas av båtar från Falkenberg- och Varbergstrakten, så där finns sannolikt stor potential att slå det rekordet.


Sankt Pers fisk och sannolikt en rödstrimmig mullus, båda frekvent förekommande i Skagerack.



Överst blåkäft, underst mindre kungsfisk.



Lerskädda 355gr, alltså över svenska rekordet. Låg i en låda med rödtunga. Rödtungorna fångas oftast i stor mängd av räktrålarna på djupt vatten i Skagerack, exempelvis kring Bratten där många av de svenska och danska räktrålarna ligger. Här finns alltså bra chans till rekordfisk, men att tänka på är att rödtungan har extremt liten mun (till skillnad från lerskäddan som ni ser har en relativt stor mun).




Havsabborre, som finns i större mängder i bland annat Oslofjorden.

tisdag 1 februari 2011

Lika som bär?

Henrik Dorsin, hyllad och populär komiker från bland annat Solsidan, Parlamentet och Grotesco?



Jonas Holmsgård, välkänd fiskeglobetrotter som föreläste i Kungsbacka på måndagkvällen?

Kanonkväll!

Som väntat bjöd Thomas och Jonas på roliga historier, spektakulära fångster och inte minst fantastiska bilder och filmklipp från världens alla hörn! De 140 besökarna fick uppleva 2,5h fiskeaction av bästa slag. Det är nog en och annan som funderar på om man inte ska boka nästa semesterresa till Panama, Guinea-Bissau, Oman, Madagaskar, Belize, Kap Verde, Maldiverna eller Seychellerna...


Thomas och Jonas visade bilder från alla världens hörn.


Under kvällen delade föreläsarna med sig av tips och information kring resor och utrustning. För den som ville kunde man dessutom få känna på spön och rullar till detta stentuffa fiske.


En lycklig vinnare kunde gå hem med en grym kartplotter.