tisdag 16 juni 2009

Isolas tävlingsrutt på PNC dag 1 (by Magnus)

Eftersom vi inte visste om det skulle ställas in på fredagen och beskedet dröjde till ca kl. 10.15 så var det i år svårt att lägga upp rutten för tävlingen, men vi beslutade oss för att börja på vraken eftersom det ändå skulle blåsa bägge dagarna. Det som avgjorde var att vinden på fredagen skulle vara nordlig och på lördagen nordväst så vi tänkte att det skulle vara lite lättare att ha vinden i sidan än snett framifrån när vi gick ut.
När starten väl gick och vi och Navia tog kurs mot vraket Antares blev vi väldigt överraskade att inga andra båtar hängde på utåt. 3 drifter på Antares gav dock bara ett hugg så vi stack vidare mot Valkokaren (vrak) som trots att den var trög gav oss några blekor med en topp på blygsamma 970 g.
Vi stack vidare mot vraket Fjutten som gett oss några stora blekor genom åren, men här blev det ingen bleka denna gång. Sejen stod dock som klistrad vid botten strax söder om vraket, och i ett dubbelhugg för Markus och Rickard fick Rickard upp den största som vägde 4,85 kg i hamn.Glada för att slippa åka vidare ut mot vraket Enö som ligger ytterliggare 4-5 distans ut när vinden hade ökat markant och regnet kom i typ 90 grader drog vi istället in mot land igen. Vi kom inte så långt innan det började lukta lite bränt och vi upptäckte ganska snart att vår elektriska pump hade slutat fungera. Ok tänkte vi och började pumpa ut med handpumpen. Men så lätt skall det inte vara utan den hade på något mystiskt sätt också slutat funka samtidigt! Det var bara för Markus att doppa ner näsan och handösa hela båten, vilket han gjorde med bravur. Efter att ha tappat ca en halvtimme i tid så stack vi vidare och fiskade strax norr om Fläskberget på 40-45 m efter vitling, men detta gav endast en rötsimpa, dock på respektabla 295 g.
Vi drog vidare mot Fläskberget där småglysorna var i farten och det gav en topp på blygsamma 125 g. Vi hade dock hoppats på en glyskolja över 200gr, så detta var en missräkning. Nu visste vi inte riktigt vad vi skulle göra, men beslutade snabbt att köra vidare till en annan topp som brukar hålla stor glysa och lite fin blågylta. Glyskoljan fanns inte på plats men det gjorde blågyltan, där Rickard fick den största på fina 600 g. Vädret var fortsatt riktigt tufft med hällregn och friska nordanvindar.
Nöjda över den fisken drog vi vidare till Iskatt för att fånga en vitling i första hand. Vitling fick vi ganska omgående upp till 215 g, tillsammans med några mindre knotar. Vi kom överrens om att köra en drift till och precis när jag tänkte fråga om vi skulle köra vidare fick Markus ett napp som visade sig vara en riktigt fin knot på hela 475 g!
Glädjen ökade ombord och vi kände att vi hade fått en riktigt bra start på tävlingen. Markus, som fick ösa båten en gång till, var superglad men fick ett kort bakslag en kort stund när han fick mäska lite till måsarna :-) Inte konstigt då han frivilligt låg halvt upp och ned i ytterligare en kvart och öste gammalt äckligt vatten, samtidigt som vi tuffade inåt i grov sjö och hällande regn.Full fart in till Vedholmarna för att försöka bända upp en fin berggylta. På vägen in säger jag lite kaxigt att nu får väl jag hjälpa till att plocka en reg-gylta eftersom jag inte gjort något väsen av mig tidigare under dagen. Efter ca 20 min och gylta upp till ca 9 hg får jag ett hårt napp som genast tar ca 10 m lina i sidled. När fisket till sist nådde håven visade det sig att den vägde 1445 g och regget var ett faktum.
Med stora leenden på läpparna, och var sitt regg, drog vi vidare ner mot Måseskär för att fånga vår första fisk som vi skulle lämna in levande. Tobisen stod i hyfsade stim så det tog inte mer än 10 min att fånga 2 st på världens minsta häckla. I samma veva lyfte Rickard en makrill på knappa halvkilot. Vidare in mot land vid Måseskär för att få en godkänd sandskädda och skrubba. Det tog ett tag att få en sandskädda över 25 cm men den kom till sist och vägde 145g. Skrubban lyste dock med sin frånvaro och det skulle visa sig andra dagen att den skulle gäcka oss ordentligt. In mot hamn och med ett härligt självförtroende så sa vi till varandra att är det någon som är före oss idag måste dom ha fiskat riktigt bra.
Fortsättning följer snart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar