måndag 13 juli 2009

Nya heta agnet för multe!

Inte bara delar av Isola har drabbats av multefeber. Även vår fiskebroder Joacim Näslund körde ett blankpass efter multe i helgen. Sportfiskare och biolog som han är så tror han givetvis på att vissa beten kan vara extra bra på att locka fisken till hugg. Bilden visar Jockes nybakade banan- och honungsbröd som framöver är tänkt att lura multarna i Göteborgsområdet! Glödhett säger vi! Brödet är färgat grönt med karamellfärg för att inte måsarna ska ta det. Detta knep fungerar enligt många väldigt bra, särskilt vid fiske dagtid och inte minst i de större hamnarna där måsarna kan vara en riktig plåga annars. I övrigt verkar inte den gröna färgen i sig vara av större vikt för multarnas huggvillighet. Vid ett pass förra året fattade dock ett halvtamt andpar tycke för vårt gröna bröd. Änderna åt enorma mängder bröd, var omöjliga att skrämma bort och vi fick helt enkelt sluta att mäska så länge de var där.

Ett väldigt bra tips som vi kan bjuda på om du ska färga bröd är följande:
Det är viktigt att inte göra brödet alltför blött. Det blir då lite mosigt och kladdigt, sitter sämre på kroken och tappar lite flytförmåga. Det som vi gjorde inför ett multepass förra året var då att dela ner en barkis eller ett skivat franskbröd till lagom agnbitar. Bitarna lades på en plåt. Vi droppade sedan ett gäng droppar karamellfärg i vatten och hällde vätskan i en sådan där liten vattenspruta som man har till blommor eller när man stryker. Vi sprayade sedan alla brödbitar med färgen. Det går åt förvånansvärt lite vätska. Vi körde sedan brödbitarna i ugnen en stund tills de torkat upp, vilket ju går ganska fort. De blir nu dessutom aningen hårdare och segare och sitter därmed bra på kroken. Man kan med fördel göra en stor sats och frysa in, när man ändå är igång.

Vi vill dock utfärda ett varningens ord i samband med detta fisketips:
Ta inte din sambos spruta utan köp en helt egen, annars riskerar hon att bli märkbart irriterad på att det är grön, svårborttagbar färg på och i hennes spruta nästa gång hon ska ha den. Samma irritation kan även uppkomma om ni fyller er pyttelilla frys med påsvis av gröna brödbitar, med följden att (enligt henne) mer väsentliga saker såsom lunchlådor, frukostbröd och glass fått stryka på foten. Som ni säkert redan vet är vi Isola-killar mycket visa av erfarenhet på många områden. Denna visdom får man bäst genom egen erfarenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar