fredag 11 september 2009

Tackeltips mm

Framåt de mörka månaderna då vi periodvis inte kommer att ha så mycket fiskerapporter så hade vi tänkt att presentera lite av våra fisketips, bland annat lite tackel. Vi har dock från flera håll fått lite frågor kring just våra tävlings- och favorittackel det senaste, så vi får väl köra igång lite tidigare ;-) Vi bjuder gärna på de tipsen! En reprisserie fram i vinter är väl inte omöjligt...

Vi har ju självklart inga supermegaspecialtackel som är överlägset bättre än alla andra, men faktum är att vi egentligen bara använder två sorters tackel till kanske 95% av tävlingsfisket. Därmed har vi bra erfarenhet av dessa varianter. Det ena är klassiska Pater Noster-tacklet, medan det andra mer är ett modifierat släptackel som är extremt allround och som vi använder väldigt mycket till det mesta! Dessa två varianter kan vi variera beroende på vilken art vi jagar.
Det som är avgörande kan vara små detaljer som man lär sig med erfarenhet. Vilken längd på tafsen? Vilket agn ska jag ha? Är kroken anpassad för agnet och/eller målarten? Hur tacklar jag sillstrimlan bäst för att den ska röra sig bra i vattnet? Hur jagar arten jag fiskar efter? Hur rör sig egentligen tacklet på botten och hur ska detta tackel fiskas på bästa sätt?? Alltför ofta ser man ogenomtänkta tackel med alltifrån enorma krokar till något som man på förhand vet kommer att trassla.

Sedan förekommer ju diverse specialtackel för vissa arter. Exempel är ett tandemkrokstackel för varfisket, justering av sillhäcklor och olika djuphavstackel. Enkla, men funktionella tackel och tips. På just djuphavstackel kan vi dessutom säkert få lite heta tips från Confidence-killarna.
Ni kommer självklart att få foton eller skisser på tacklen. P g a framförallt mycket jobb och blöjbyten det närmaste för oss får vi nog vänta med att köra igång till åtminstone efter sista deltävlingen i SSC, som ju går av stapeln nästa helg 19-20/9. Om inte vädret ställer till det så kör vi träningsfiske redan från torsdagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar