tisdag 24 november 2009

Förra veckans öringspaning!

Två blöta morgnar förra veckan ägnades åt att få en bra bild på lekande havsöring, ett projekt som gick sådär i just det avseendet. Det för ändamålet nödvändiga polaroidfiltret i samband med regn och riktigt dåligt fotoljus gjorde det dessvärre nästan omöjligt att få skarpa bilder. Av knappt 300 tagna bilder blev bara ett fåtal okej... Oftast var det blänk i vattnet eller oskärpa.
Efter att först ha blivit skrämd vithårig av en stor häger på några meters avstånd (hägern blev högst sannolikt lika rädd av en smygande, kamerautrustad, kamouflageklädd galning) så intog jag position vid en fin grusbank. Det dröjde inte länge innan två öringar i tvåkilosklassen strök förbi. På bilden nedan syns en av fiskarna i lektagen, men de behagade givetvis inte synas samtidigt på bild...
Som ni vet så gräver fisken en grop i lämpligt bottensubstrat, där honan lägger romkornen som samtidigt befruktas av hanens mjölke. Rommen täcks sedan över av skyddande grus. Romkornen kläcks sedan på våren.
Plötsligt gick en stor öringhona upp med huvudet över ytan precis framför mig. Själva beteendet är inte helt ovanligt, vi har spekulerat i att det kan röra sig om någon sorts revirhävdande, men att jag skulle lyckas fånga det på bild kändes ganska otroligt!
Bilden blev inte direkt knivskarp, men man får ju vara ganska nöjd ändå med att man var med på avtryckarfingret ;-)
Hälsningar
Markus

3 kommentarer:

  1. Kul att du ändå fick ett par bra bilder!

    SvaraRadera
  2. Fina bilder !
    Fråga: Hade du håven med dig ?

    Klagan: På gränsen till varumärkesintrång att Isola använder Nidingen som 1:a bild på bloggen, kan hända att Giants stämmer er...

    SvaraRadera
  3. Ajaj, vi skulle givetvis ha kontrollerat detta med Nidingen Giants innan vi bytte bild. Ni får se det lite grann som att vi idoliserar er.
    Än roligare var att vi hade en Isolabåtbild som vi övervägde att använda, men det föll lite på att en viss Urban Snare iklädd illgrön tröja figurerade på bilden :-)

    /Markus

    SvaraRadera