måndag 11 januari 2010

Fiskeåret 2009: A-E


# Abborre


  • 1960gr (Markus)
  • 1540gr (Markus)

Många timmars nötande genom åren gav äntligen en efterlängtad storabborre! Vårfisket gav som vanligt mycket fisk mellan 1100gr och 1400gr, men när det väl small till var det ordentligt. En av våra klart bästa fiskar 2009! Se bild till höger. Ett ispass riktat efter abborre gav några fina upp till 1270gr i början av mars.


# Berggylta

  • 1445gr (Magnus)
  • 1260gr (Magnus)

Den stora lurades under Pater Noster Cup vid Vedholmarna, vilket var en mycket viktig fisk och bara en av flera fina gyltor vi fick dessa dagar. Träningsfisket bjöd på gyltor upp till 1260gr. I Langesund nådde vi 1060gr på träningsfisket. Mycket fin toppfisk!


# Bleka

Inga direkta toppvikter i år. Rent allmänt ett väldigt klent år i svenska vatten. Någon 2-kilos, på PNC fick vi nöja oss med en kring kilot. Något oroväckande.# Blågylta

  • 600gr (Rickard)

Vår vana trogen tog vi en stor blågylta på Pater Noster Cup. Mycket viktig art i denna tävling ihop med berggyltan då de var så kallade bonusarter, vars poäng följde med under tävlingssäsongen, så där hade vi maximal utdelning på vår satsning. En av våra favoritarter som vi nästan alltid lyckas bra med. Se bild på Rickard till höger. Återigen en mycket fin toppfisk.# Blåkäft

  • 1060gr (Magnus)

På träningsfisket i Langesund tog vi som vanligt fina blåkäftar på upp mot ca 1200gr (ovägda och returnerade), men på träningen hade vi problem med de riktigt stora. Blåkäften har väl alltid varit lite av en paradgren för oss uppe i Langesund, där vi nästan alltid väger in fiskar över 1200gr på tävling, men i år var vi inte nöjda. Båtrekordet, tillika klubbrekord, ligger på 1350gr.

Kul med arten är att vi ofta tar den på klassiska 167:an på ca 160-180m djup, och att det inte är några problem att returnera fisken trots de stora djupen. Den är dessutom en av de absolut bästa matfiskarna, så vi brukar alltid behålla en eller två som får hamna i stekpannan samma kväll.
# Blåkäxa

Inga toppvikter här heller. Vi hade oflyt på Langesundsfestivalen och fick inte ens på 300gr, vilket var en stor besvikelse. Båtrekordet är på 790gr från Langesund. Denna lilla hajart, av norrmännen kallad svarthaj, kan vara en riktig plåga vid djupfisket efter långa och lubb i Langesund, och är stundtals talrik även på 167:ans kanter.
# Brunsnultra

  • 180gr (Magnus)

För några år sedan visste vi knappt hur en brunsnultra såg ut. 2005 var det faktiskt så för min del. I tävlingens sista skälvande minuter fiskade vi riktat efter den oerhört viktiga brunsnultran, utan att jag knappt hört talas om arten, än mindre sett någon. Magnus hojtade plötsligt till och jag håvade en fisk som jag tyckte såg väldigt märklig ut. Magnus var väldigt lugn, trots att han med fångsten precis gick förbi mig i sammandraget och knep andraplatsen! Trots nedpetningen till tredje plats, som jag ibland får höra om, var jag glad åt att åtminstone fått håva en firre som vi numera har några nästan bergsäkra positioner för.

På träningsfisket i Langesund testade vi några reservpositioner som levererade, men på tävling tog Magnus 2 och jag 1 på kort tid vid en av favorittopparna. 180gr är definitivt en fin fisk på tävling. Magnus är utan tvekan teamets gigant på denna art, han lyckas alltid med denna lilla coola fisk.


Forts. följer imorn!
/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar