måndag 18 januari 2010

Fiskeåret 2009: R-Ö (sista delen)


# Rödspätta


Ingen stor på hemmaplan i år. I Langesund hann vi inte fiska arten p g a tidsbrist och i Stora Bält är de inte särskilt storväxta. I Tromsö fick vi upp till ca 1,3kg när vi provade någon timma, men där har vi fått betydligt större. Sammantaget en besvikelse på artlistan.



# Rötsimpa
  • 540gr (Mats, Tromsö)
  • 420gr (Magnus, Måseskär)
  • 295gr (Rickard, Måseskär)
  • ca 300gr (Magnus, Stora Bält, returnerad ovägd)

Flera fina fiskar från olika håll. Rickards tog vi på PNC, så den var väldigt välkommen. Magnus Måseskärsfisk togs innan PNC, och det var väldigt nära att vi returnerade den innan vi insåg att den nog var ganska stor. Vi kunde snabbt konstatera att den t o m var över gränsen för storfisk! Först efteråt kom vi på att Magnus hade brillorna på vid det snabba fotot.




# Sandskädda
  • ca 600gr (Tromsö)
  • 530gr (Magnus, Stora Bält)
  • 466gr (Markus, Stora Bält)
  • 455gr (Magnus, Kungsbackafjorden)

Mest uppseendeväckande var Magnus 455-grammare som högg ett havsöringsdrag på några meters djup en vårdag i Kungsbackafjorden! Skrubba, tänkte givetvis Magnus, men inte! En del fisk upp till ca 600gr i Tromsö, men långt kvar till Magnus klubbrekord från samma område på 925gr!



# Sill

  • 340gr (Magnus, Öresund)
  • 335gr (Markus, Langesund)
Grymt sillår på hemmaplan, och även på träningsfisket i Langesund fick vi stor fisk. På tävling hände dock det som inte fick hända: vi missade sillen, tävlingens viktigast fisk, trots flera timmars jakt. När vi på grund av det tidsödande djuphavsfisket istället chansade på att ta arten utomskärs, fick alla konkurrenter sillen på vanliga stället inne i Kalven efter ytterligare nötande, vilket gjorde att tre norska team kom före oss i resultatlistan i en jämn tillställning. Detta har i princip inte hänt i Langesund sedan Jesus gick i kortbyxor...

För att fortsätta på det andliga så fiskade turligt nog Nidingen Giants som gudar och hade "som vanligt" sett till att pokalen hängde med hem till Svedala, om det inte varit för att man oförklarligt glömde av tävlingstiden och fiskade för länge. Giganterna insåg sitt misstag och meddelade själva tävlingsledningen om missen, med följd att lagets söndagsresultat ströks. Giants var alltså både moraliska och egentliga vinnare av tävlingen i min mening, men i resultatlistan blev det alltså tre norska lag i topp, samt norsk seger individuellt. Inte heller detta hade skett sedan Hedenhös, men var givetvis väldigt bra för tävlingen! I år tar vi dom!! :-)



# Skrubbskädda

  • 840gr (Magnus, Stora Bält)
  • 770gr (Magnus, Öresund)
Inga toppvikter direkt, men Magnus visar återigen att han är obestridbar skrubbakung hos oss. Magnus tar så gott som alltid största skrubban när vi riktar fisket på denna art, och han innehar både klubbens svenska och internationella klubbrekord. Faktum är att jag på tävling ofta chansar på någon helt annan art, av två anledningar:
Den ena är att jag är helt säker på att Magnus alltid levererar en stor skrubba, åtminstone större än mig! Det leder mig in på den andra anledningen, nämligen att skrubbskäddan ibland är lite av en akilleshäl för mig. Jag har helt enkelt lite dålig tro på min egen förmåga att fånga ett stort exemplar av just denna art, och i en lagtävling är det givetvis smartare att då chansa på en annan art, med ett annat fiskesätt.



# Skärsnultra

Denna vackra lilla gyltafisk tog vi på riktat fiske på PNC. Vi fick faktiskt 2-3 stycken samt grässnultran på kort tid i samma område.



# Slätvar
  • 1620gr (Markus, Stora Bält)
  • 1450gr (Magnus, Öresund)
  • 1150gr (Magnus, Öresund)

En av våra bästa arter i år utan tvekan. Magnus största från Öresund är en riktigt fin fisk och utan tvekan en av våra bästa fiskar under året. Roligt med vår största slätvar var att den högg i vareldoradot Stora Bält inom någon minut från det att vi lyft in två piggvarar på ca 1,1kg. Den togs dessutom på tävlingen och var enormt viktig. Allra roligast var dock (tyckte vi i a f) att våra ärkerivaler och goda vänner (Henke Karlén & Co) låg 15-20m ifrån oss och såg hur vi plötsligt tog in hela försprånget och gick förbi med några riktigt fina fiskar. När den stora slätvaren lyftes in utbröt ett stort jubel på Isola-båten, medan Ronnie hördes utbrista några otryckbara svordomar spontant och direkt från hjärtat!! :-)




# Svart smörbult

Togs vid riktat pillemete på Pater Noster Cup.


# Vitling

  • 780gr (Markus)

Togs från Vandia på KSK:s klubbmästerskap. Kul var att Vandia-Thomas kom löpandes direkt och vägde fisken snabbt. Kroken satt väldigt löst och efter ett snabbt mobilfoto returnerades fisken som till synes oskadd snabbt simmade ner igen.




# Vitlinglyra

  • 50gr (Markus)
  • 45gr (Markus)

När vi låg i Langesund och nötte efter sillen fick jag hela 7 vitlinglyror på kort tid. Vi får ju någon enstaka emellanåt, men detta var nog en fördubbling av tidigare fångster.




# Tobis

Även denna art riktade vi fisket efter i samband med PNC, och sammanlagt fick vi kanske 6-8st innan och under tävling på kort tid. Väldigt små sillhäcklor är det som gäller. Stimmen ser man tydligt på ekolodet och ofta är de väldigt huggvilliga på de små krokarna.



# Tånglake

Även denna ovanliga sportfisk fick vi inne bland några bryggor under vår "Levande-fisk"-satsning.



Kort sammanfattning:
Vi saknar toppfiskar i en del favoritarter och en del arter är rena besvikelser, men vi har även en hel del arter där vi verkligen har riktigt fina toppfiskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar