lördag 9 januari 2010

Gullmarsrapport.

Det är otroligt kul att vara ute på havet och isfiska! Gullmarsfjorden, med sina speciella förutsättningar, ger havsfiskare och isfiskare stora möjligheter att ha ett varierat och kul fiske. För vår del just igår var det inget särskilt uppseendeväckande som kom upp, men det är ju väldigt artrikt och det hugger mest hela tiden om man fiskar på bergskanterna.
Vi gick väldigt mycket för att testa lite områden som vi gillat på sommar- och höstfisket, och dagen gick väldigt fort. Vi passade även på att fotografera en hel del. Det hade kommit någon decimeter nysnö ett dygn tidigare, och en klarblå himmel och Gullmarsfjordens underbara landskap gjorde att vi lade en hel del tid på det.
Vi tror även att det var ett lodjur som passerat över isen. Vi fotade spåren och ska kolla upp det närmare.

Anmärkningsvärt är att berggyltafisket verkar vara lika bra som under hösten! Vi fick några blågyltor också, och en rejäl satsning på gyltafisket från is skulle vara enkelt, kul och med absolut fångstgaranti! Vi såg ju häromdagen att det dessutom var fina toppvikter på gyltorna. Lite skillnad mot att pimpla tusenbröder om man säger så :-)
De flesta gyltorna verkar ha tagits på ca 10-15m senaste veckan, även blågyltorna.
Paddtorskar, bergskäddor och bergvarar lyste med sin frånvaro. Inte heller en mäskkampanj och patenterade rocka-håkäring-storvitling-tackel gav utdelning, helt oväntat... ;-)

Sammanfattningsvis vill vi nog även påstå att 21 minusgrader var lite, lite för kallt för denna typ av fiske. Även om man är bra klädd så fryser man givetvis om händerna vid all fiskhantering, det hugger trots allt hela tiden. Dessutom frös våra räkbitar i princip till is, vilket gjorde att vi fick tina alla räkagn i munnen innan man kunde sätta dem på kroken. Även toppöglan frös efter nästan varje fisk, vilket innebar mycket extra tid till att rensa bort isen som hela tiden bildades. Allt blir lite krångligt och tar mer tid helt enkelt, och dagarna är ju korta. Droppen var dock fanimej när ketchupen till varmkorven hade frusit till tomatsorbet! Ett bra tips vi snappat upp sedan gårdagen är att ha allt i mat- och agnväg i en kylbox med exempelvis varmvattenflaskor i. Jaja, en erfarenhet rikare.

Det kommer bli mer pass på Gullmarn i vinter, där finns ju hur mycket som helst att utforska. För den som är sugen kan vi säga att isen just nu är omkring 10-15cm i Gullmarsvik, ca 20cm i Saltkällefjorden och kring Smörkullen var det jättefin kärnis på ca 20cm. Tänk dock på att havsisarna kan vara luriga och att istjockleken kan variera p g a strömmar mm. Isdubbar och en lättåtkomlig livlina tillhör grundutrustningen.

Hälsningar
Markus

1 kommentar:

  1. Synd inte mäskningssäcken gav någon utdelning, jag vet att det fångats rocka från isen där innan. Inte särskillt många år sedan heller.

    SvaraRadera