fredag 5 februari 2010

Nya myndigheten till Göteborg!

Igår (torsdag) presenterade regeringens särskilda utredare Marie Hafström sin utredning om den nya havs- och vattenmiljömyndigheten. För er som missat detta kan man kortfattat säga att en ny myndighet ska bildas för att ha ett övergripande ansvar för vår akvatiska miljö. Nu är ansvarsområdet fördelat över främst Fiskeriverket, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen, lite beroende på vad för typ av verksamhet det rör sig om. En oerhört intressant fråga har varit vilken stationeringsort den nya myndigheten ska få. Att myndigheters huvudkontor hamnar utanför huvudstaden är relativt ovanligt, och det händer givetvis inte varje dag att nya myndigheter bildas.
Idag (fredag) kom beskedet att den nya myndigheten hamnar i Göteborg. På Länsstyrelsens vattenvårdsenhet i Göteborg (där jag gör mitt examensarbete) var stämningen på topp idag efter beskedet och jag räknar iskallt med att chefen bjuder på tårta på måndag! ;-)


Något som den nya utredningen verkade trycka på var en uppdelning av det (yrkes)fiskefrämjande respektive det fisk- och miljöskyddande arbetet. I nuläget ligger i princip allt ansvar på Fiskeriverket, om man ser till de kommersiellt fiskade arterna. Kortfattat ligger dessa arter under Fiskeriverkets, det vill säga under Jordbruksdepartementets, vingar. Övriga fiskar, djur och växter ligger under Naturvårdsverkets, alltså Miljödepartementets, beskydd. Att den svenska och europeiska fiskeriförvaltningen inte fungerat är väl årets understatement och något de flesta är väl medvetna om.

Det har under åren visat sig att om man ska vara ett djur, så är det inte under Jordbruksdepartementets beskydd man ska vara. Våra populära sportfiskar är ett sorgligt bra exempel. Naturvårdsverkets och Miljödepartementets arbete med hotade arter har däremot varit betydligt mer målinriktat. Den svenska rovdjursstammen är ett tydligt exempel på det, även om vi biologer undrar lite hur man tänkte när de snudd på okontrollerat började skjuta av den stackars inavlade vargstammen så fort de nått en nivå som för första gången på sekel var nästan hållbar. Det är dock en annan historia ;-)


En ganska kontroversiell fråga har alltså varit den att Fiskeriverket, som "jobbar för att säkerställa ett ekologiskt hållbart fiske", är den myndighet som både skapar reglerna och ser till att reglerna efterföljs, samt fördelar de finansiella stöd som rör motsvarande ansvarsområde. Detta kan exempelvis liknas vid att vissa små kommuner, som saknar ekonomiska och administrativa muskler, har en och samma nämnd som både söker tillstånd för en byggnation, samt beviljar detsamma utan tillräcklig prövning. Enligt många är det hela en jävsituation.

Till Fiskeriverkets försvar har de ofta hamnat i kläm mellan svensk naturvård och yrkesfiskarnas oerhört kraftfulla lobbyverksamhet, med inflytelserika politiker ända upp på riksdagsnivå, men det är ändå inte en orsak till att fatalt misslyckas med sina mål om bland annat hållbara fiskbestånd.

Hälsningar
Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar