söndag 7 mars 2010

Fiskerapport lördag:

Igår var det alltså havsfiskepremiär med båten. Magnus hade kört en sväng med ekipaget i veckan så vi visste att allt var okej, men man vet aldrig riktigt statusen på prylarna efter en lång hård vinter, även om motorn varit på service. Lyckligtvis fungerade allt som det skulle. Motorn gick igång, och efter att Magnus hotat med en skruvmejsel valde även kylvattnet att göra sitt jobb :-) Alltid skönt när premiärturen går felfritt.

Målet var att meta vitling och kolja, samt att vi då skulle ha chans på fenknot som det kommit upp ett par stycken fina det senaste. Mars har varit vår bästa vitlingmånad här nere. Beträffande koljan var vi lite osäkra då vi inte fått några rapporter sedan i slutet av hösten, men vi var ganska hoppfulla om att vi skulle kunna nöta upp några stycken.
Efter mindre än en timmas fiske drog Magnus på första koljan, vilket var väldigt roligt. Det var dessutom en riktigt fin fisk på 1260gr. Vi visste nu att de fanns där, så det var bara att nöta på. Efter envist tuggande över ett stort område plockade vi en och annan kolja här och var, där även Anders och jag fick varsin över kilot. Min vägde 1170gr och Anders vägde fina 1400gr! Totalt fick vi 7 koljor under dagen, varav 6 returnerades utan problem. Fångstdjupen är 25-30m, vilket de klarar alldeles utmärkt. Medelvikten låg nog omkring kilot på koljorna, vilket får ses som mycket bra. Det verkar utan tvekan vara så att koljorna har ett litet bestånd som finns hela året i fristaden Öresund, vilket är fantastiskt roligt. Vi har nu fått kolja nästan alla tider på året i Öresund. Där ser man vad ett trålningsfritt område kan bjuda på. Självklart måste vi sportfiskare hjälpa till att vårda beståndet genom en stor andel catch & release på denna art.
Vi ska även tillägga att vi tappade en handfull koljor efter en stund fightande. Bland annat hade Magnus på en kolja nästan hela vägen upp innan den hoppade av, och tyngdmässigt kan den mycket väl ha varit över 1,5kg!

För den som undrar hur sjutton vi kan veta att det var kolja vi tappade så kan vi bara säga att vi unnar alla sportfiskare att få bända på en hyfsad kolja på lätta grejer! Fighten är oerhört karaktäristisk på våran lätta meteutrustning med många stenhårda knyckar hela vägen upp som gör att du tror att fisken ska hoppa av varenda gång. För den som tycker att torsken kan knycka så är det ingenting i jämförelse. Man tappar också en del koljor, och min personliga uppfattning är att man tappar en större andel krokad kolja under fighten jämfört med de flesta andra arterna, förutom sill och kanske någon annan art. Det bjuder man dock på för denna härliga fight.
Magnus och jag har en skräckupplevelse från Langesund för 4-5 år sedan när jag på tävling försiktigt hade vevat upp en kolja i 2-kilosklassen från 60m djup ute på Cirkusen. Precis när Magnus skulle håva den gjorde den ett sista koljaryck, gled av kroken och simmade ner igen...

Den stora besvikelsen var vitlingfisket, som inte bjöd på några större exemplar. Det var rent av lite halvtrögt fiske efter denna art men det kan variera från dag till dag i sundet. Vi blev däremot lite positivt överraskade av knotarna, som vi tog djupt. Vinterhalvåret brukar annars knoten vara lite svårflirtad. Vi fick även ett gäng skrubbor på ganska djupt vatten, men det var inga stora. Vi fick helt obegränsat med sandskäddor, men jag tror inte vi fick någon över 3hg, vilket också var en besvikelse. På slutet av dagen kunde Magnus bända upp och returnera dagens enda rödspätta. Med denna plattis avgjorde han den alltid aktuella arttävlingen på båten, med art nummer 8 för dagen!

Sammantaget var fisket mycket trevligt och det högg precis hela tiden. Sällskapet var trevligt, korven var god och solen värmde i nordanvinden. Tack till Vandia-Thomas för inringda fisketips under dagen.

Artlistan såg ut enligt följande:


  • Kolja (1400+1260+1170gr)
  • Vitling (en handfull över 300gr)
  • Knot (280gr)
  • Rödspätta
  • Skrubba
  • Sill
  • Sandskädda (hur många 2hg:s som helst...)
  • Torsk

Beträffande den danska turbåten som betedde sig som en riktig idiot när han stävade demonstrativt rakt mot oss tills vi fick köra åt sidan, så hette båten Sonte och går från Helsingör. Även de sportfiskare som stod längst fram på den båten när han vände fören mot oss såg lite osäkra ut på vad som skulle hända. Hade det varit en svensk båt hade man kunnat konfrontera honom efteråt, men nu får vi nöja oss med att hänga ut idioten på detta forum.

Tight Lines!
/Markus

2 kommentarer:

  1. Det var en liten rivstart på öresundsfisket 3 reg koljor, grattis. Som ni skrev så är koljan en rolig fisk på lätt utrustning.

    Service på motorn och lite montering av andra saker så är vi med klara för att komma på vattnet.

    SvaraRadera
  2. Ja verkligen, och som Anders skrev på Navia-bloggen var det min första reg-kolja och den var otroligt efterlängtad då jag tidigare haft ett halvdussin koljor över 9hg. Jag tror även det kan komma upp mycket stor knot och fenknot framöver. Kul att fisket är igång. Bara att sjösätta! :-)

    /Markus

    SvaraRadera