tisdag 8 juni 2010

Pigghaj-rapport från Måseskär!

Knappt hade vi hunnit lämna Måseskär efter PNC, innan rutinerade storfiskjägaren Fredrik Nilsson, som nyligen passerade grymma 30 registrerade storfiskarter, på raspig telefonlinje kan lämna följande rapport:

- Enorma mängder pigghaj utanför Måseskär i vikter upp till 5,9kg, samt nyfikna tumlare i flock runt båten. Hajarna returneras självklart varsamt.

Dock inga stora knotar som verkade vara målet detta pass för Fredrik med fiskekompis.

Kanske har de kraftiga restriktionerna mot yrkesfisket på pigghaj, som trädde i kraft förra året, givit resultat. En tendens till det såg vi redan under vårat traditionella hajfiske på Fladen under andra halvan av 2009, med fantastiska fångster av både många och riktigt stora pigghajar. Det är ännu för tidigt att avgöra, men med ett lika bra hajår som 2009 kan man börja prata om en trend. De gigantiska mängder pigghaj som under de senaste åren landats och sålts för vanligtvis bara 10-18 kr/kg på Göteborgs Fiskauktion har givetvis påverkat beståndet markant, något vi sportfiskare som vanligt drabbas negativt av.
Ett lika bra hajår som förra året, samt fångster av pigghaj på fler platser än Fladen och Måseskär, hade varit oerhört glädjande. Tänk bara på att returnera hajen och att helst köra hullinglöst!
Hälsningar
Markus

1 kommentar:

  1. En kollega på jobbet hävdade med bestämdhet att han sett pigghaj i en hamnbassäng precis i utloppet av Göta Älv förra året. Multe eller stor öring misstänkte jag men han var helt säker. Hade varit kul om verkligen var en pigghaj.

    SvaraRadera