torsdag 6 januari 2011

Isolas årskrönika för 2010 (H-M)

# Havskatt
  • 3,52kg (Markus)

Klart hyfsad toppfisk, tagen på den tradionella havskatthelgen kring 1 maj. Fiske utanför Måseskär i månadsskiftet april-maj ger de bästa förutsättningarna för att ha chans på fina katter. Tänk på att returnera denna art om du får många, den har gått rejält tillbaka det senaste decenniet. Storfiskgränsen 4,5kg är onekligen tuff.





# Hälleflundra
  • 123cm (ca 23kg) (Magnus)
  • Ca 13kg (Mats)

Mange och Mats hann med lite fiske kring Tromsö, utan kontakt med några riktiga bjässar, men ändå med klart godkända flundror.


# Knot

  • 335gr (Markus)

Även denna togs utanför Måseskär i början av maj, på välkända storknotområden. Ingen riktig fullträff som året innan då vi toppade med 510+475gr. En satsning utanför Måseskär skulle säkert ge resultat.




# Kolja
  • 1460gr (Magnus)
  • 1260gr (Magnus)
  • 1170gr (Markus)

Riktigt fina fiskar klart över Storfiskgränsen 1kg. Denna gräns höjdes i dagarna till 1,2kg efter flera års bra fiske nere i Öresund. Vi har nästan fått kolja under årets alla månader i sundet, vilket tyder på ett starkt och relativt stabilt bestånd. 2010 hittades ett nytt glödhett område längre söderut i sundet, samtidigt som fisket längre norrut varit något sämre efter denna art.
Tyvärr kommer fortfarande rapporter om sportfiskare som "klubbar" allt de får. Självklart ska man behålla sin middagskolja, men att fylla frysen med en art som i princip bara finns kvar på en så begränsad plats som i Öresund, det känns i mina ögon (Markus) inte som annat än yrkesfiskartakter. Att som havsfiskare och artjägare kunna rikta fisket efter en så rolig art som kolja känns otroligt kul, och därför bör man hjälpas åt att vårda beståndet med en viss andel catch & release de gånger man har bra fiske. Många turfiskebåtar i sundet har föredömligt infört minimimått på just koljan.




# Lerskädda

Inga toppfiskar i år, men vi fick den både i Öresund och Langesund. Mjukare bottnar kring 25-45m och ett släp med en långsmal fiskstrimla fiskad med mycket dunkande och lite fart brukar vara medlodin för denna "minihälleflundra".


# Långa

  • 23,25kg (Magnus)

Utan tvekan en av våra bästa fångster i år och inte långt ifrån Mats båtrekord. Manges bjässe från djupen utanför Langesund togs när han hade stora delar av familjen med sig ut, vilket gör det nästan ännu roligare. Jättefiskar som denna imponerar givetvis på vem som helst, men för den som inte har sportfisket som huvudintresse är det kul att få vara med om en sådan här fångst!




# Mindre kungsfisk
  • 330gr

Ingen satsning hemma i år, men i Langesund hittade vi nya platser med ett gäng fiskar över 300gr, vilket är riktigt bra på tävlingen däruppe. Djupmete på steniga branter kring 60-110m brukar ge de största.


Sista delen kommer sannolikt på måndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar