tisdag 25 januari 2011

Stopp för sportfiske efter pigghaj?

Vid årsskiftet stoppades yrkesfisket helt efter pigghaj i svenska vatten. Under 2009 infördes restriktioner mot yrkesfisket och under 2010 var det endast tillåtet att landa pigghaj som bifångst, samtidigt som vi sportfiskare under flera år haft ett maximimått på 100cm och endast fått behålla en fisk per fiskare och dag. Detta har fungerat väldigt bra och de flesta vi känner kör 100% C&R efter pigghaj, där de två senaste säsongerna varit de bästa på decennier, med otroligt mycket pigghaj kring framförallt Fladen under sensommar och höst, och flera fiskar kring 8kg!

Nu verkar dock även möjligheten till att sportfiska pigghajen försvinna, och det redan 1 mars i år. Det är Fiskeriverket som vill totalstoppa allt fiske efter den hotade arten. Mer info här. Förslaget är just nu ute på remiss, och Isolabloggen erfar att förslaget med hög sannolikhet går igenom. Pigghajen sällas därmed till samma skara fredade arter som bland annat slätrocka, knaggrocka, sillhaj och blåfenad tonfisk. Utöver knaggrocka så var det ju ett tag sedan dessa arter spöfångades i Sverige om man säger så.
För övrigt kan berättas att en låda med stora vitrockor såldes för ynka 16kr/kg på fredagens fiskauktion i Göteborg. Isolabloggen hade gärna betalat det dubbla för att vitrockorna istället hade returnerats...

Med tanke på de senaste två säsongernas otroliga fiske efter pigghajen kan vi väl bara hoppas att restriktionerna mot det skonsamma sportfisket inte varar alltför många år, inte minst med tanke på att det grymma spöfisket de senaste två säsongerna sammanfaller med de stora restriktioner som skett mot yrkesfisket... Ett kustnära fiske efter dessa stora och fantastiska fiskar är ganska unikt idag och utan tvekan bland det roligaste man kan ge sig på, inte minst när man som vi gärna tar med - på detta fiske - oerfarna kompisar och släktingar ut.

Alla bilder i detta inlägg föreställer pigghajar över 6kg fångade och självklart återutsatta från Isolabåten de två senaste säsongerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar