måndag 21 februari 2011

SLU bistår nya myndigheten.

Sedan det blivit klart att Fiskeriverket kommer att läggas ner har det inte varit helt bestämt hur nuvarande ansvarsområden ska fördelas. Den nya Havs- och Vattenmyndigheten (HaV), som 1 juli tar över en stor del av Fiskeriverkets och Naturvårdsverkets arbete med vattenvårdsfrågor, kommer att överta bland annat ansvaret för havsplanering, fiskeriförvaltning, genomförandet av EU:s marina direktiv, bevarande och hållbart nyttjande av våra havs- och vattenmiljöer, ansvar för den fysiska planeringen till havs och arbetet med att nå de miljökvalitetsmål som rör havs- och vattenmiljön. Kortfattat blir HaV central myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor.
Sedan tidigare är det klart att den yrkefiskefrämjande delen läggs hos Jordbruksverket för att undvika rollkonflikter på den nya myndigheten. Fiskeriverket har tidigare kritiserats för sina dubbla roller i frågan. Att både ansvara för hållbara fiskbestånd och ett främjande av yrkesfisket har ofta setts som en jävsituation, och det är enligt många tydligt att det är yrkesfisket som prioriterats. Det finns väl inte särskilt många sportfiskare eller fiskeribiologer som protesterar mot det, om man säger så...
Som tidigare föreslagits lutar det nu åt att Fiskeriverkets nuvarande forsknings- och utvecklingsverksamhet flyttas från Fiskeriverket till Statens lantbruksuniversitet (SLU). I princip innebär detta att HaV inte kommer att ha någon egen forskning på Sveriges fiskbestånd. SLU, som redan har en mycket omfattande verksamhet inom miljöövervakning och miljöanalys, föreslås därmed svara för datainsamling, undersökningar och analyser samt underlag till den vetenskapliga rådgivning som den nya HaV-myndigheten behöver för sitt arbete. Organisationsförändringen rör Havsfiskelaboratoriet i Lysekil, Sötvattenslaboratoriet i Drottningholm och Kustfiskelaboratoriet i Öregrund, som bildar en egen institution på SLU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar