söndag 13 mars 2011

Diverse roliga fångster och bilder!

De första två bilderna har jag lånat av fiskebroder Robert Pederson, vars fästmö Anneli Särnblad i lördags fångade en klorocka från Gullmarsfjordens is. Vikt: 450gr. Grattis till en fantastisk fångst!

Det har nu kommit upp ett antal rockor under vinterns isfiske på Gullmarsfjorden, och inte bara klorocka... Vi återkommer snart med mer info kring rockorna!
Det stationära ismetet passar givetvis de sävliga rockorna bra. De har ofta lite svårt att hänga med om betet driftar för fort och vill gärna ha lite tid på sig att hugga in på betet.

Robert fotade även denna magnifika trollkrabba (Lithodes maja), som Johan från Göteborg metade upp! Den klart största trollkrabban jag sett, hela 1,2kg!
Vi var några stycken som först trodde att det var släktingen kungskrabba (Paralithodes camtschaticus), alltså den krabba som numera har sin utbredning bland annat längs ryska kusten och som det sägs att Stalin försökte plantera ut under sin tid vid makten. Den kallas även just stalinkrabba, men faktum är att det inte var Stalin som planterade in denna rackare. Han försökte dock, men misslyckades av någon anledning.

Det naturliga utbredningsområdet är norra Stilla Havet (Alaska, Japan, Kamtjatka mm.). På 1960-talet, alltså efter Stalins död, gjordes nya försök med utplanteringar kring Murmansk som föll väl ut. Krabban spred sig snabbt västerut och har numera en utbredning ända ner till norska Lofoten.

Sista bilden, också föreställandes en Lithodes maja, tillkom på en kurs i marinbiologi jag läste ihop med bland annat Jocke Näslund (foto) på Tjärnölaboratoriet vid Kosterfjorden. En otroligt intressant kurs, där vi under några månader samlade in hundratals marina arter maskar, alger, fiskar, blötdjur, nässeldjur, leddjur mm. genom trålningar, bottenskrapningar och strandpromenader, som vi sedan pluggade in och lärde oss de latinska namnen på. Ca 600 namn vill jag minnas. Emellan tentapluggen blev det givetvis, som sig bör när man pluggar på universitetet, en hel del partykvällar :-)
Att den lille rackaren mer eller mindre påminner om Bob Marley i partyhatt är möjligtvis något olyckligt, men en rolig kurs var det iallafall.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar