torsdag 7 juli 2011

Sjukaste dubblén nr 1!

Söndagsdygnet var fantastiskt givande för Mattias: 3 för honom nya arter! Inte vilka arter som helst heller - bergvar, paddtorsk och piggvar är fiskar som de flesta sportfiskare inte fångar under hela sitt liv! Piggvar har jag själv fångat vid ett flertal tillfällen under riktat fiske i Öresund och Stora Bält, men när Mattias lyfte in sin nattliga dubblé bergvar + paddtorsk var det två av mina absoluta drömarter jag fick se live - underbart! Kolla filmklippet nedan och notera den chockerade speakerns försök till återhållsam eufori...

Fiskebroder Gurra Ljung tog en bergvar förrförra vintern och det kom en i Öresund för något år sedan, men fångsten är ytterst sällsynt.

Gemensam kombination mellan Gurras och Mattias fisk är Gullmarsfjorden samt mörkerförhållanden. Gurras fisk togs förvisso på dagfiske, men från is, vilket innebär dåliga ljusförhållanden. Mattias fisk högg väl omkring midnatt under det som egentligen var - och blev - en paddtorsksatsning. Att paddtorsken är nattaktiv verkar vara känt, men jag har inte hunnit kolla upp hur det är med bergvaren. Det verkar väl dock ytterst troligt att den lilla ludna rackaren har en aktivitetstopp under dygnets mörkare timmar.

Vi vägde fisken till 235gr (jag vill minnas att Gurras vägde kring eller lite under 200gr), vilket kompisarna 100 arter-Patrik och Jocke Näslund poängterat är ett stort exemplar. Som exempel ska norska rekordet vara blygsamma 140gr!
Den fräcka bergvaren sitter ofta på branta klippväggar tack vare sin skålformade undersida som genom ett undertryck (misstänker jag) kan fästa mot jämna underlag. När jag pluggade på Tjärnölabbet vid Kosterfjorden hade vi en bergvar i ett av akvariumen, som ofta satt och charmade på någon av klippväggarna. När jag nu tänker efter vill jag minnas att den oftare var framme sent på kvällen efter att lamporna i lokalen släckts.
Catch & release av bergvar - givetvis!! 65gr till så hade vi haft ett svenskt rekord...
I samma lyft kom alltså en paddtorsk, som med rätta brukar beskrivas som ett chokladfärgat, förvuxet grodyngel. Ganska bra liknelse och jag förmodar att ingen har frågor på det.
Trots en satsning på nya heta Isolas Corner även natten därpå kom det inte upp någon mer "padda" än denna. Vikt: 155gr. Räkna med att det blir fler satsningar på udda arter i Gullmarn framöver!

Ikväll kommer sannolikt mer info kring det fiske vi hade efter piggvar på söndagen. Jag lämnade ju en liten "cliffhanger" på bloggen i samband med varfisket, nämligen om en mycket anmärkningsvärd händelse. Den storyn kommer givetvis då också!

Tight Lines!
Markus

2 kommentarer:

  1. Riktigt häftigt! Grattis igen Mattias! Jag vill också minnas att bergvaren skall vara relativt nattaktiv, har för mig många norska fångster skett i mörker.

    SvaraRadera
  2. Verkligen sanslöst! Kul att ni filmade dem också ;) Drömarter som ska upp!

    SvaraRadera