lördag 27 augusti 2011

Större kungsfisk i Skagerack.

Det har kommit en hel del reaktioner på den stora kungsfisken som såldes på Göteborgs fiskauktion i torsdags och som ni ser på bilden nedan. En fantastisk fisk och oerhört fin matfisk. Som kuriosa kan jag berätta att fisken såldes för en riktig rekordsumma. Upp mot 60-70kr/kg är inte konstigt för fin kungsfisk på auktionen, men jag förstod direkt att detta fina skyltexemplar skulle gå för långt över 100kr/kg. Det blev till slut en huggsexa mellan två fiskhandlare som bara skulle ha fisken, vilket pressade upp priset till otroliga 282kr/kg! Med moms (12%) och auktionsvgift (5%) som läggs på inköpen landade alltså priset på 1980kr! En total förlustaffär för inköparen såklart, men man får givetvis räkna med ett visst reklamvärde med en sådan i fiskdisken.

Större kungsfisk är en frekvent gäst i Skagerack, vilket främst beror på att den djupa Norska Rännan sveper in med Atlantvatten längs Norges sydkust. Båten Valöskär, som fångade kungsfisken, är framförallt en väldigt kompetent räktrålare men fångar givetvis mycket intressant fisk också. Sedan försommaren är yrkesfiskarnas räkkvot i Nordsjön fylld, vilket innebär att räkfisket nu bara får ske inne i Skagerack. Avgränsningen där är i en linje mellan danska Hanstholm och Lindesnes vid Norges sydspets, vilket minst sagt ändå ger en ganska rejäl yta att fiska av...

Efter lite efterforskningar troddes Valöskär ändå ligga ganska långt in i norra Skagerack, kanske i området kring Langesund där Norska Rännan gör en liten extra avstickare in mot norska kusten. När vi var i Langesund för några veckor sedan hade en av yrkesfiskarna fått en större kungsfisk några veckor tidigare, så de finns där. Att en större kungsfisk skulle fångas på exempelvis 10-gradarn framöver är alltså inte särskilt omöjligt, även om det antagligen är ganska långt mellan fiskarna.

Det var också på kanterna till Norska Rännan som yrkesfiskare vintern 2010 fångade enorma mängder hälleflundra. Närmare den dubbla normala årsfångsten togs på bara några veckor, innan Fiskeriverket snabbt gick in med ett fiskestopp som sedan dess har gällt januari-mars, anpassat efter hälleflundrans lektid då den periodvis kan samlas i stora mängder på små fläckar. I fallet 2010 var det väldigt mycket fisk i viktklasserna 5-15kg.

Ut och fiska!!
/Markus

1 kommentar:

  1. Lærerik artikkel :) Her på norsk side har Fiskeridirektoratet startet diskusjonen om ristpåbud til reketråler. Alt tyder på at det går rett vei og at dette er med på å bevare mangfoldet som er på bunnen.Når rist ble innført i resten av Norge ga dette effekt i betydelig bedre kveite bestand. Håper også at svenske fiskerimyndigheter gjør også det samme.

    SvaraRadera