måndag 5 september 2011

Bilder med Structure Scan!

Lowrance skickade över några bilder tagna med Structure Scan, som vi nu har monterat på båten. Tekniken skapar fantastiska bilder över botten och alla de intressanta strukturer som vi sportfiskare är intresserade av. Med rätt inställningar kan man exempelvis se fiskstim i vattnet och bilderna nedan på några olika vrak är helt magiska. Vi har tänkt börja köra igång både Structure Scan och Dr Depth i veckan i samband med fisket i Öresund.


Vraket Amasis utanför Lysekil:


Toppen som syns är kanten av Tovas Ungar som kördes över precis innan. Notera hur tydligt man ser exempelvis master och antenner.




Vrak från ostkusten:

Det vita strecket i mitten av bilden är rakt under båten, vraket ligger ca 20m ut från styrbord sida och det översta i bilden är det som är under/bredvid båten i realtid, det vill säga motsvarande det som är längst till höger på skärmen på ett vanligt ekolod. Notera skuggan som bildas bortanför vraket, som kan hjälpa till att se hur vrakets kontur ser ut.







Fiskbilder:

Fisk kan ibland vara svårt att se med Structure Scan, men pelagiska stim som ovan kan ofta urskiljas. Med den vanliga ekolodsbilden (vänstra delen) uppe får man snabbt en djupangivelse. Vid exempelvis vertikalfiske efter gös borde en Structure Scan vara ett grymt spännande hjälpmedel.





Vraket Marina syd Vinga:


Vraket ligger på babord sida och det som ses på styrbord sida är ett dubbeleko som ibland uppstår med ekolod. Samma fenomen ser ni på den övre fiskbilden.

I Öresund borde utrustningen verkligen komma till sin rätt, då tekniken fungerar bäst på något grundare vatten. Tänk er att bokstavligt talat kartlägga de heta plattfiskområdena på Disken och Lappen, djuphålorna kring Ven, vraken, koljaområdena, torskstenarna, djupkanterna och...

/Markus

5 kommentarer:

  1. Så häftigt! Känns lite som att man inte behöver fiska de första gångerna man använder det, man har kul ändå:)
    Sånt får det bli när man skaffar båt någon gång i framtiden....
    Skitfiske

    SvaraRadera
  2. Helt sjukt häftigt! Vilka möjligheter som öppnar sig :)

    SvaraRadera
  3. jag har en structurescan... riktigt cool! men saknar bra tutorials från lowrance!!!!!!! verkligen!
    //D

    SvaraRadera
  4. söker mina förfäders skonert som strandade vid tovas ungar för snart 115 år sedan, Rosalie hette hon. djupet vid tovas ungar är?...kan skonerten finnas kvar dvs så den inte är nedbruten av mask eller annan båt som ligger ovanpå?

    SvaraRadera
  5. Jag tror det är väldigt dåliga odds att hitta din gamla skonert tyvärr... Skeppsmasken (i själva verket faktiskt en mussla har jag fått lära mig, hälsningar pedanten) gör ofta ett väldigt bra arbete med trävrak på västkusten. Jag kan inte "nedbrytningstiden", men 100 år är nog väldigt lång tid för ett trävrak - min gissning. På ostkusten däremot hittar man ju finfina vrak, då skeppsmasken i princip saknar utbredning där.

    Annars ligger väl Tovas ungar utanför Lysekil ungefär och jag tror inte det är några problem med djupet där. Lowrance-gänget har ju som du såg ovan fina bilder av Amasis i samma vatten.

    Mvh
    Markus

    SvaraRadera