torsdag 15 september 2011

Bilder på drömspättan!

Efter en titt i Sportfiskarnas Storfiskregister visade det sig att min stora rödspätta från förra torsdagens träningsfiske faktiskt är den största i Sverige sedan 2008, samt en av få på senare år som inte tagits från välkända turbåten Vandia, där skepparen Thomas Nilsson är den som kurslagt fisket efter de stora spättorna. Extra kul var också att rödspättan blev min 10e storfiskart. En drömfisk i flera avseenden alltså.

Som ett tips (vi har nämnt det flera gånger innan) kan nämnas att spättan, precis som många andra fiskar under våra fisketurer, fick "bo" i en stor balja med vatten medan vi vägde och fotade fisken. På så vis slipper man stressa och skada fisken, samt kan låta den ligga i vatten mellan fotningarna. När detta var klart åkte vi tillbaka till positionen där vi fick fisken och returnerade den lilla rackaren till sitt rätta element!

Svårt att förklara, men det är en grym kick att återutsätta en sådan maffig fisk (och dessutom veta att den faktiskt kan hugga igen!). Den hade givetvis gjort sig alldeles utmärkt som en ugnsbakad familjemiddag och många tycker att man är galen som inte klubbar en så fin matfisk, men kicken överväger det alla dagar i veckan. För att inte uppfattas som extrem kan jag nämna att en toppkonditionerad 1200-grammare från förra hösten då utgjorde en alldeles fantastisk söndagmiddag :-)

Fisken var för övrigt extremt grov och verkligen i toppkondis. En vikt-längd-jämförelse i Storfiskregistret stöder detta faktum för min 50-centimetare. Om vädrets makter tillåter kommer Isolabåten köra några metepass efter plattfiskarna längre fram i höst. Ett grymt trevligt fiske som finns till mest tack vare det trålförbud som sedan 1932 förskonat fiskbestånden i Öresund. Poängteras bör att trålförbudet inte finns till för att skydda fiskbestånden, utan är en säkerhetsåtgärd på grund av den livliga båttrafiken. När får vi tillbaka fisken på västkusten?

Tight Lines!
Markus

1 kommentar: