fredag 7 september 2012

Summering torsdag:

Magnus enorma håkäring beräknades till galna 824kg!! Vi förstod snabbt att det rörde sig om en riktigt, RIKTIGT stor fisk när den, efter att Magnus fått in ca 80-100m lina, bara vände och simmade nästan hela vägen ner till botten på ca 565m. Håkäringar är ju inte direkt kända fighters utan brukar mest vara tunga och sävliga. Till och med vår rutinerade skeppare Frederic började bli fundersam över vad vi egentligen krokat.

Det var helt obeskrivbart när denna enorma fisk efter ca en timmas fight och en hel del kalabalik bröt ytan i kvällsmörkret. Den stökade mer än Henkes fisk och det tog ett tag innan den var säkrad med krok i munnen och en snara runt den väldiga stjärtspolen. Sannolikt är Magnus fisk den största spöfångade håkäringen förutom världsrekordet på knappt 900kg. Längden var 410cm och med hjälp av omkretsen fås genom en formel en uppskattad vikt. Håkäringarna tas inte in i båten (givetvis omöjligt med så stora fiskar vi fått idag) utan de hålls vid sidan av båten då deras kroppar är relativt sköra och den som broskfisk exempelvis saknar benfiskarnas skyddande revben, och därmed är känslig för att ligga på hårda och ojämna underlag.

Frederic märker också sina håkäringar och för mig som fiskbiolog var det väldigt häftigt att få sätta fast märket på den enorma fisken (tack Mats/Frederic!). Att se en sådan bjässe återvända ner i djupet var för oss alla en mäktig upplevelse.

Henkes monster från tidigare på dagen vägde alltså 592kg (beräknad vikt) och är också en av de större Frederic landat. Ett snitt på 708kg på hajarna idag - helt okej! ;-)
Mer bilder på hajarna kommer givetvis nästa vecka.

Plogjärnsrockorna på 8,1kg (Henke) och 11,0kg (Tomas) är givetvis grymma fångster och ihop med lubbar på 13,95kg (Tomas), 12,6kg (Mackan) och 10,5kg (Mats) blev dagens pass en sådan där tur vi aldrig kommer glömma. Även kapten Frederic Kullin gick runt med ett brett leende på läpparna under kvällen :-)
En hågäle synade också akterdäck på kvällen.

Fredag: samma fiske, samma område, men förhoppningsvis nya storfångster! :-) Givetvis hade en svartbuksrocka krönt en redan magisk resa, men alla av oss har en hel del spännande arter kvar att fånga!

Over and out!
Mackan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar