måndag 29 oktober 2012

Rödinglek del 1

Har nu fått ordning på 2 av 3 filmklipp från rödingleken jag fick kolla på i veckan som gick. Det sista klippet, som är det bästa, verkar vara lite stort så jag kanske får dela det i två. Det var en exkursion under en 3-dagars vattenkonferens i Jönköping som perfekt tajmade rödingens lek längs Vätterns strand. Bland annat leker fisken längst in i Huskvarna hamn och den gångna helgen gick "Rödingens dag" av stapeln, vilket brukar samla 3000-5000 nyfikna personer från regionen!

I det första klippet kan ni lyssna till Anton Halldén, länsfiskekonsulent och chef för Fiskeenheten på länsstyrelsen i Jönköping, när han på sin omisskännligt sköna dialekt pratar lite om rödingens lekbeteende. I andra klippet anar ni med lite tur rödingar som simmar utanför piren till Huskvarna hamn. Att se det på plats var dock givetvis helt outstanding och kan rekommenderas starkt till den som har vägarna förbi inom några veckor.

Det var helt sjukt med röding i torsdags och den absoluta höjdpunkten var två hanar i 1,5-kilosklassen som slogs om en hona under en brygga alldeles under våra näsor. Plötsligt kommer en 3-kilosröding fram och jagar bort de andra hanarna, bland annat genom att hugga den ena över stjärtspolen! Hade man fått med det på film kunde man varit nöjd...

Klippet jag jobbar på är som sagt det bästa och när jag får ordning på det får ni även lite spännande fakta om vår vän Salvelinus umbla - storrödingen!

/Mackan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar