söndag 19 januari 2014

Isolas årskrönika för 2013 (K-P)

# Kolmule
  • 450gr (Magnus, Langesund)
En av Langesundsfestivalens viktigaste arter hämtade vi på träningsfisket, men missade på tävlingen. En besvikelse för den lilla häftiga djuplevande arten. På undervattensfilmerna från Bratten (där vi fick en 2012) syns den i små stim, men yrkesfiskets fodertrålare har decimerat bestånden kraftigt i Skagerrak. I Langesund brukar vi dock få den. Magnus son Melker drog exempelvis en på 510gr på semesterfisket, alldeles själv också och inte jättelångt från teamrekordet...



# Lake
  • 3,52kg (Magnus)
  • Ca 3kg (Mackan)
Ett ganska nytt fiske för oss som vi testade förra året. Täcker en säsong (dec-jan) när det inte är så mycket annat fiske. Trivsamt fiske, men oflyt med de riktigt stora, trots goda tips från vår vän Fredrik "Tinca" Nilsson.



# Lax
  • 13,5kg (Mats)
  • 9,2kg (Magnus)
  • 9kg (Mats)
  • Ca 7kg (Mackan, C&R)
Mackan med kollegor fiskade i slutet av mars tillsammans med grymme trollingpionjären och kompisen Pelle Karlsson, och dagarna senare var Mats och Mange nere i de iskalla Ystadvattnen och fick fina fiskar. Verkligen ett spännande fiske med chans på stor fisk. Vi hoppas komma iväg på något kul trollingpass i vår/försommar.



# Lerskädda
Vanligtvis en paradgren för teamet, men vi hade oflyt på tävling både i Langesund och Öresund. Vi tog en hög kring 150-200gr på träningsfisket, men på tävling gick det klart sämre för denna coola plattfisk. Förväxlas säkert med sandskädda av många, men den stora munnen är enklaste sättet att skilja den från Limanda limanda.



# Lubb
En av de bästa matfiskarna. Vi har fått en hög under djuphavsfisket, men inga stora, så arten är en liten besvikelse i år.



# Långa
  • 20,3kg (Magnus)
  • 8,7kg (Mattias)
Faktiskt en besvikelse, trots Magnus fina toppfisk från 10-gradarn som blev trea i Storfiskregistret 2013. Anledningen till besvikelse är att vi utöver passet som levererade toppfisken var ute tre gånger på 10-gradarn med siktet inställt inte minst på långan. Vi har genom åren fiskat mycket långa med Langesund som utgångshamn och har flera bra ställen kring 10-gradarn, men det ville sig helt enkelt inte. Förhoppningsvis kommer vi ut under 2014, men vinden är djuphavsfiskarens största fiende och det blir ytterst få pass på öppet hav under en säsong.



# Makrill
Inga stora fiskar i år. Som vanligt plockade vi kring 600gr på tävlingarna, men i övrigt inga skrytfiskar. I Langesund brukar vi ofta plocka kilosfiskar, men inte i år.



# Mindre kungsfisk
  • 405gr (Mackan)
Tagen på tävling under Pater Noster Cup. Godkänd tävlingsfisk. Bilden är på en Langesundsfisk (vi fick på 260gr på tävlingen) med de klassiska svarta fläckarna som bland annat kungsfisk och långa ibland har.



# Piggvar
  • 3640gr (Mackan)
  • 2940gr (Mackan)
  • 2740gr (Mattias)
  • 2450gr (Magnus)
  • 2320gr (Mackan)
  • 2280gr (Mattias)
  • 2240gr (Mackan)
Vi avslutar dagens uppdatering med vad som tveklöst var en av teamets absolut bästa arter 2013. Team Mattias + Mackan körde mängder av fiskepass efter piggvar under vår/försommar och fick 27 piggvarar, varav 21 var över kilot! Dessutom körde Magnus ett pass och kunde klämma in en fisk i toppen. Många av passen var på helt nya platser och totalt togs fisk i tre olika fjordar runt Orust, så det är bara att gå ut och köra. Vi har ännu inte hittat något mönster för fisket. De ligger på alla typer av bottnar - under ålgräs och fintrådiga alger, på sand, tång och blandbotten. Ibland hugger de, ibland vägrar de. Byt gärna jigg om ni kört ett tag utan att de vill hugga. Vi har kört en liten shadjigg (Relax), men en tobisimitation (Skippyfish) har ibland varit den utlösande faktorn. Viktigt med hårda krokar/jiggskallar.
   I Storfiskregistret finns 69 piggvarar anmälda 2013, så teamet stod för nästan en tredjedel av dessa, även om såklart inte alla anmäler. Dock hade vi länge otur med storleken och det är dock långt kvar till de fina toppfiskarna på listan, där Nicklas Kolbecks magnifika 6,43-kilos och ytterligare några 5+ får en att börja hoppas på drömfångster 2014. En väldigt god vän såg under fjolåret en fisk som bedömdes vara minst lika stor som Kolbecks, sannolikt större...
   Vår karpsäck har använts flitigt under säsongen, perfekt att säcka piggvararna i när man förbereder fotning och vägning på stranden, så det är ett bra tips. Tänk på att försöka återutsätta de stora vararna, de är oerhört viktiga för reproduktionen.

Håll till godo nedan med en fyllig kavalkad av bilder (topp 3) + klipp!



 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar