söndag 13 juli 2014

Blåkäftar,storlångor och finväder på 10-gradarn!

Vi plockade upp Niklas Svanlund vid halv 8 tiden i fredags morse i Kungälv,där han i sällskap med Olle Johansson med besättning stod och väntade,sedan satte vi av mot Hunnebostrand där Fiske Team1 med Andreas och Johan från Kungsbacka hade tillbringat natten.

Efter en snabb sjösättning var vi på väg ut till Andreas och Johan som hade startat agnfisket. Efter ett par snabbstopp på ett lite olika toppar hittade vi snabbt makrillen och fyllde agnförrådet för att sedan sätta kursen ut mot 10-gradarn. 

42 sjömil senare i ett fantastiskt väder var vi framme. På vägen ut stannade Andreas och Johan till då de tyckte de såg något ovanligt i vattnet. Mycket riktigt,en klumpfisk på runt 5-6 kg låg och vajjade i ytan. 
Vi valde att börja på det grunt för att försöka få blåkäft och även ha chans på kolmule och guldlax. Förutsättningarna var helt fantastiska, totalt spegelblankt hav och en drift på mellan 0,1-0,3 knop. Vi han knappt få i våra tackel innan vi ser att Andreas bänder något lite bättre. Efter en stund lyfter de in en långa som på håll ser riktigt fin ut. Väl i båten vägs den till drygt 25 kg, vilken start!! 

Adde med långa på drygt 25 kg!

Blåkäftarna visade sig även dom vara hemma. Efter lite letande hittade vi en fläck som gav bra med fisk. Jag och Magnus hade fångat 3 st var när Niklas fortfarande stod på noll. När Niklas satte ifrån sig spöt i spöhållaren för att ta en bild nappade det direkt. Efter en liten stund kom det äntligen upp en blåkäft till en väldigt lättad Niklas. Största blåkäften vägde drygt 1,1 kg ute på havet och på krönt våg 24 h efter fångst vägdes fisken till 1090 gr. Den överträffar därmed det gamla svenska rekordet på 1014 gr och är vad vi vet den största som är tagen hitills. Går allt som det ska så blir fisken förhoppningsvis godkänd som nytt svenskt rekord. Det blev utöver blåkäftarna lubb och långa upp till 7-8 kg uppe på det grunda. Ola Johansson i Olles båt fick en lubb på 11,3 kg och även 2 st blåkäftar kom upp på deras båt.

Blåkäft på 1090 gr.


Vi valde efter detta att testa lite driftfiske efter långa men det var trögt och gav inget roligt mer än en blåkäxa över 500 gr till Niklas som för honom blev ny regart. Vi bestämde oss därför att ankra för natten. 

Helt magisk solnedgång.

För att göra en lång historia kort så var fisket under natten trögt. Magnus tog en liten lubb ganska omgående men sedan blev det lugnt. Halv 3 på natten drog det till i grejerna och efter lite stångande bröt en fin långa ytan en bit från båten. 

Långa på 18,8 kg.


Vi valde sedan att släppa ut lite ankarlina för att komma lite bättre till för vitrocka då Niklas aldrig hade fått arten. Väl på plats tog det inte särskilt lång tid innan det högg något tungt och sävligt på mitt spö. Mycket riktigt var det en rocka på ca 10 kg som kom i ytan. Tyvärr var den inte rättkrokad utan kroken satt ynka 3-4 cm från munnen. Sånt händer ibland när man fiskar rocka då rockorna behöver lite tid för att få i sig agnet. Hur som helst så visade det att vi låg på rätt plats. 


Nu hade det blåst upp betydligt mer än utlovat och mellan vågorna fick jag en blåkäxa som var betydligt större än de tidigare jag fått. Vikten stannade på 710 gr och blev nytt pb på en annars ganska jobbig fisk där ute.

Blåkäxa 710 gr

Rätt var det är så säger Niklas att,"nu jäklar är det tungt". Spöt står i en fin båge och allt pekar på att det är rocka på ingång. Nu är det bara att hoppas på att den sitter rätt. Visst är det en rocka som kommer upp och rättkrokad är den också. Ett glädjetjut utbryter när rockan lyfts in i båten för det är inte bara en drömfisk för Niklas,det är hans 20e art över storfiskvikt!

Vitrocka 9,1 kg.
Drömfisk och storfiskart nr 20 för Niklas, stort grattis!

Efter Niklas rocka kände vi oss nöjda med turen och i med den ökande vinden bestämde vi oss för att köra upp ankaret och bryta för denna gången. 
Vill återigen rikta ett stort tack till Olle Johansson för lånet av extrabatteri då vi lyckades ladda ur båda våra batterier under natten. 
Adam Palmér och Dan Lundquist kom även dem ut under fredagseftermiddagen och fick ett par blåkäftar och långor upp till 20,25 kg. 

Mattias

2 kommentarer:

  1. Jäklar! Om et par uker...

    SvaraRadera
  2. Lite av en dröm att någon gång få fiska på 10-gradarn.

    SvaraRadera