tisdag 7 april 2015

Piggvarsrapport från påskdagen


Söndagen bjöd på en fantastisk dag på havet. Det började dock riktigt uselt när vi testade helt nya områden som var riktigt usla. Flygfotona på Eniro hade sett intressanta ut med diverse kanter blandat med både sandstränder och berg. Det visade sig dock snabbt att bottnarna var mer långgrunda än vi trodde, men framförallt var de väldigt sandiga och inte alls de fina "leopardbottnar" med fina kanter som vi brukar gilla. De var liksom inte riktigt rena, kanske var det dålig omsättning av vattnet kring öarna där vi fiskade, och för att göra en lång historia kort så såg vi inte en piggvar på flera timmars spaning och framförallt kändes det iskallt.

Katastrof. Bara att bryta ihop och testa nytt. Upp med båten på taket, in med utrustningen och vidare till ett annat område vi spanat in någon mil bort. Det tog bara några minuter på nya stället innan vi såg denna piggvar på väldigt grunt vatten. Notera hur fenorna rör sig när jiggen närmar sig. Ett ganska säkert tecken på att fisken sett betet och kommer att hugga.
En kort summering var att ställe nr 2 för dagen var riktigt bra och vi fick en hög fiskar upp till 3,58 kg (Mattias nederst). För andra passet i rad såg och fiskade vi på slätvar som vägrade hugga. Riktigt frustrerande. De verkar mer griniga än piggvararna... De vi har sett har legat på ren sand/mjukbotten. Det är bottnar vi normalt sett inte kollar av särskilt noga eller åtminstone inte har som favorit. Vi gillar ju blandade bottnar med tångruskor och specifikt lite tydligare kanter än man ofta ser i samband med rena sandbottnar, som ofta är lite mer långgrunda.
Söndagen var dock ett undantag i statistiken. Toppfisken för dagen låg väldigt grunt på ren sandbotten, precis som fisken i översta filmklippet. Det kanske var en sådan dag, för vi såg flera fiskar på ren sand/mjukbotten denna dag. Sol och ligga på beachen liksom?

/Markus

Grann toppfisk efter snabb vägning i strandkanten.

Pigga strandraggare?

C&R piggvar 3,58 kg:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar