måndag 4 maj 2015

Stor summering av valborghelgens fiske!


Magnus, Mats och jag lämnade Kungsbacka halv 5 i fredags morse för 3 dagars havsfiske. Efter en snabb sjösättning i Mollösund satte vi kurs mot vraken N Skagen på ett platt hav.

Väl framme var vi snabbt i med grejerna och det tog inte lång tid innan första torsken kom upp. Fisket under förmiddagen var lite halvtrögt och vi fiskade av flertalet vrak utan någon större framgång där en gråsej på 7,7 kg blev bästa fisk.
Efter lite letande vi ett vrak där fisken var ordentligt igång och spöna stod böjda i stort sätt varje drift. Helt obegränsat med torsk på mellan 4-8 kg där vi toppade med 2-3 st på runt 10 kg med en 11-kilos tagen av Mats i topp. Utöver all torsk blandade sig ett par blekor, en långa och lite sej in i leken. 

Gråsej 7,7 kg.
Mats med torsk på 11 kg.
4 torskar på en bild?
Spöböj!
Vi bodde under helgen på suveräna Käringöns Logi & Bastu, under fredagskvällen åt vi en fantastisk fiskgryta tillagad av vår värd Thomas som innehöll sej och torskrygg från vrakfisket. En riktig höjdare!
Lördagen såg lite halvblåsig ut så vi tog en extra timme på kudden på lördagmorgon och gav oss ut under förmiddagen med siktet inställt på lite blandat pillemete runt Måseskär. 

Vi skrapade under den halvdag vi fiskade ihop hela 17 arter med bland annat 5 skäggtorskar som alla var stöpta i samma storlek, 2 havskatter, årets första makrill (!), knot på 480 gr och en fin glysa som vi vägde i hamn till prick 250 gr.

Magnus med knot på 480 gr.
Årets första makrill (!)
Magnus med glysa på 250 gr.
På lördagkvällen hade vi bokat bord på Petersons där maten som alltid var av högsta klass och stämningen på topp!

Vädret på söndagen var helt lysande och vi satte full fart ut på ett helt spegelblankt hav. Väl framme på fiskeplatsen när vi hade börjat fiska skriker Mats helt hysteriskt ut i båten: "Späckhuggare, späckhuggare!!!"
Mycket riktigt, ca 150 m akter om båten ser vi en grupp späckhuggare som bestod av minst 5 djur varav ett av dom var en stor hane. Tyvärr var vi bara utrustade med mobilkameror och avståndet ihop med att Magnus mobil fick ett frispel blev det tyvärr inga vettiga bilder eller filmklipp. Vi såg djuren i ungefär 10 minuter innan de valde att lugnt simma iväg. Helt otroligt roligt och mäktigt att få se dessa djur i svenska vatten. Vi har många gånger sagt att det skulle vara oerhört kul att få se späckhuggare på västkusten och i söndags inträffade det.

Med fokus på fisket började det hända grejer även där, strax efter att späckhuggarna gett sig av landar jag en riktigt fin glyskolja och registrerad storfiskart nr 20 är ett faktum. Fisken var 29 cm lång och vägde fina 315 gr. Extra roligt var att fisken innebar att jag blev yngst genom tiderna att nå 20 olika registrerade arter. 
Dagen fortsatte i ett superväder och vi fick totalt 4 glysor över 250 gr där Mats var värst med en dubblé på 250 & 325 gr där den största var ynka 3 gram från svenska rekordet... Utöver glysorna överraskade 3 lubbar på grunt vatten!

Glysa på 315 gr.
Mats med glysa på 325 gr, endast 3 gram från svenska rekordet...

Vi testade under helgens samtliga fisken vår nya elmotor från Motorguide och det går inte att vara annat än supernöjd! 
Elmotorn tillför en helt ny dimension när det gäller precisionsfiske och öppnar en mängd olika nya möjligheter. Vi hade inga som helst problem att ligga helt still, trots att strömmen var på över 1 knop.  Motorn är dessutom barnsligt enkel att navigera via navigatorn vilket är ett stort +. Vi ser verkligen fram emot kommande havsfiskeår ihop med Motorguide och alla möjligheter som motorn tillför.

Mer info om motorguide finner ni på www.naviguide.se
Att stänga den vanliga motorn och navigera båten med enbart elmotorn var helt grymt.
Vädret var det inte något fel på heller.

/Mattias                                                                            

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar