torsdag 19 maj 2016

Upptäck Insight Genesis

Insight Genesis är en sjökorttjänst till Lowrance och Simrad. Genom systemet kan data akustiska ljudfiler spelas in (ekolodsloggar) under fisketuren och laddas upp till Insight Genesis Cloud. I programmet omvandlas den inspelade datan till sjökortsdata. På så vis kan egna sjökort byggas som är betydligt mer detaljerade än standard-kort. Det bästa av allt är att all data (om man vill) kan delas med övriga Genesis-användare och på så vi kan heltäckande och väldetaljerade sjökort skapas, vilka sedan kan återföras och användas i din navigator.

Filerna kan anpassas efter egna önskemål. Djupintervaller, vegetationslager (visar var det finns sjögräs, tång och annan beväxtlighet), samt bottenhårdhetslagret – det kanske viktigaste för oss havsfiskare. Du kan alltså få ett sjökort som visar i olika färger vilken typ av botten det är, rött = hård botten, brunt= sandbotten, blå = lera… osv. Detta kan du sedan använda i realtid i din plotter. Om du ex vrakfiskar kan du få hela vraket uppmålat och kan på så vis ligga och prickskjuta precis där du vill.


Ju fler som använder Insight Genesis, ju bättre blir det. Det kan innebära att på sikt har vi fullständigt detaljerade sjökort över intressanta fiskeplatser och stora delar av kusten och insjöar. Vi har bland annat spelat in delar av 10gradarn med intressanta resultat som ni kommer kunna ta del av framöver.


2 kommentarer:

 1. Fungerar Insight Genesis i havet? Är inte det bara för sjöar i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,numera är det tillåtet att logga även i havet. Bestämmelserna ändrades tidigare i år under våren.

   /Mattias

   Radera