måndag 8 maj 2017

Magnus Durell först i Sverige att fånga 100 arter!Art nr 100: större kantnål

Det blev havsfiskaren Magnus Durell från Kungsbacka som blev först med att fånga 100 fiskarter på spö i svenska vatten. På listan över svenska artjägare finns totalt hela sex personer som fångat minst 90 olika arter i svenska vatten, men det blev alltså Magnus som först nådde milstolpen 100 arter. På listan finns rariteter som kolmule, skoläst, tejstefisk, sandkrypare och femtömmad skärlånga.
Magnus Durell är en välkänd profil för alla havsfiskare och meritlistan är imponerande. Hans fisketeam Isola ståtar bland annat med tio lagsegrar och totalt 27 pallplatser på 41 starter i de klassiska småbåtstävlingarna Pater Noster Cup, Kinnarpsfestivalen och norska stortävlingen Langesundsfestivalen. Därtill har han vunnit Langesundsfestivalen individuellt tre gånger. 2012 utsågs han till ”Årets havsfiskare” efter att i Trondheimsfjorden ha fångat och återutsatt en håkäring beräknad till enorma 824 kg, vilket är den näst tyngsta fisk en svensk någonsin har fångat. Han var dessutom först i Sverige med att fånga de udda djuphavsfiskarna skoläst och blåkäxa.
De senaste åren har artjakten accelererat i Sverige, med våra duktiga norska fiskevänner som förebilder. Stora som små – alla nya arter är lika värdefulla. Sportfiskarna har fått en intervju med rekordmannen Magnus Durell:
Sjurygg

Stort grattis Magnus!
–Tack!

Imponerande lista! Vilka arter minns du bäst?
–Skolästen är helt klart nummer ett på listan. Att fånga den första blåkäxan var också lite speciellt. De sista åren har det varit extra kul med de små lite udda arterna såsom sandkrypare, tejstefisk, grönling, stensimpa, femtömmad skärlånga och inte minst sjuryggen. Men det är väldigt svårt att välja ut favoriterna.

Du har över 30 arter i Sportfiskarnas storfiskregister, men när startade intresset för att jaga även de små spännande arterna?
–Det startade i samband med att min äldsta son Melker plötsligt en dag hade sett att det fanns en arttävling för barn på Fiskejournalens hemsida. Detta var sommaren 2015.

Är du nöjd nu eller fortsätter artjakten?
–Artjakten kommer att fortsätta men kanske inte riktigt i samma tempo. Pojkarna är heta på att fånga nya arter så det blir säkert någon utflykt där jag också kan jaga nya arter.

Saknar du någon riktig drömfisk från svenska vatten?
–På djupet saknar jag fortfarande håkäring, blålånga och guldlax som alla är coola arter. Sedan drömmer man ju om blåfenad tonfisk, havsål, kummel och udda rockor.

Hur många arter tror du är rimligt att fånga i svenska vatten?
–Svårt att säga men runt 120 är nog inte omöjligt om man satsar ordentligt.


www.artjakten.se kan du se hela Magnus artlista och läsa mer om svenskt artfiske. Magnus Durell nås på 0730-26 26 36. 
Faren

Paddtorsk

Lax

Pigghaj (foto taget innan fredningen)

Blåkäft

Vitrocka

Mindre kungsfisk

Klorocka

Slätvar

Skoläst - årets häftigaste fångst 1999!

2 kommentarer:

  1. Än en gång. Stort Grattis!

    SvaraRadera
  2. Verkligen en av de häftigaste Sportfiskebedrifterna genom tiderna i Sverige! I min bok den största!!

    SvaraRadera