söndag 4 mars 2018

Rapport från lördagens Gullmarstur

Mange, Mattias och Mackan från teamet åkte tidigt på lördagsmorgonen upp till Gullmarsfjorden. Isläget var lite oklart, och väl på plats var det ett annat stort gäng kompisar på plats, anförda av Nicklas Kolbeck. Vi skickade ut de tyngsta grabbarna först på den på några platser lite luriga isen inne i Saltkällefjorden, men efter ett tag kändes isen riktigt bra = 8-11 cm kärnis. Det var dock öppet vatten inte alls långt ut från där vi satt så det var skönt att vara utrustade med livlinor och isbillar.
Målet var paddtorsk och klorocka, men isen var inte tillräckligt bra för att vi skulle våga oss ända ut till mjukbottnarna, så vi stannade längs med klippkanterna och satsade på blandat fiske där. Vi fiskade främst på djup på ca 20-30 meter och det högg tidvis ganska friskt. Totalt tog vi under dagen tio arter - paddtorsk, blågylta, berggylta, stensnultra, rötsimpa, gråsej, torsk, bleka, glyskolja och svart smörbult. Hade vi kommit ut på mjukbottnarna kunde man hoppats på plattfiskar, randig sjökock, vitling, klorocka, givetvis pirål, kanske någon skärlånga och lite annat smått och gott. Artrikt värre på det här trevliga fisket alltså! Största paddtorsk var på 310 gr och vi hade berggyltor på nära kilot i topp (ovägda, snabbt returnerade).
Tänk på att isläget på havet alltid är osäkert. Utöver isdubbar och livlina är en isbill bra utrustning. Någon halvkilometer från oss satt en ensam person som vågade sig i princip ända ut till kanten mot öppet vatten. Isen kanske var riktigt bra där han satt. men att gå så långt ut mot öppet vatten på havsis helt själv tyckte vi alla var mycket dumdristigt. Tänk också på att torsk, kolja och bleka är fredade året runt i Gullmarsfjorden, och innanför trålgränsen resten av Kattegatt och Skagerrak under januari-mars.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar