torsdag 19 juli 2018

Rapport från Väderöarna – Koster

En oväntad kustbleka

I början av veckan var jag uppe i norra Bohuslän för att reka lite nya intressanta fiskeplatser. Efter lite hjälp från givmilda lokala fiskekamrater (tack!) och en del spanande på sjökort blev det några fisketimmar på måndagskvällen samt större delen av tisdagen. Fiskeområdena var från Väderöarna upp till Kosterarkipelagen. Några snabbtest på nya vrak gav inget särskilt och det otroligt dåliga fisket efter inte minst torsk på vraken fortsätter. Oroande. 
Havstenssund

Vrakspaning

Ett område som känns väldigt intressant är Persgrunden. Detta grundområde genomkorsas av djuprännor, vilket skapar häftiga strömmar och rimligtvis goda förutsättningar för många arter. Några snabba släpp gav bland annat gyltor, torsk och makrill. Jag hade också ett gäng tumlare nära båten. 

Solnedgång över Persgrunden

Under tisdagen mönstrade Viktor, Micke och min chef Sten på Isolabåten och det visade sig vara en bra förstärkning. Utöver en fin kustbleka alldeles intill berget drogs det bland annat gyltor, en handfull skärsnultror, enstaka mattorskar och en paddtorsk. När fisket flyttades ut på lite djupare sandbottnar började mer plattfisk att hugga, men också den allra minsta pigghajen som Isolabåten skådat. 
Micke med paddtorsk
Micke med blågylta

Bebishaj

Viktor dominerade på berggyltan
Den stora överraskningen var två knaggrockor som högg inom några minuter. Bägge två nöp på lätta tackel med krokstorlek 2–4 avsedda för plattfisk och knot, men följde ändå villigt med upp till ytan. Knaggrockan är fredad i Sverige och ska omedelbart återutsättas. Väldigt spännande är att det både i år och förra året har kommit många rapporter om knaggrocka från så vitt skilda områden som Kummelbank, Måseskär, Gullmarsfjorden och ett gäng olika platser i Kosterhavets nationalpark. Sannolikt har knaggrockan precis som många andra av de långsamväxande broskfiskarna gynnats av en bättre selektivitet i yrkesfisket och minskat fritidsfiske med nät.
Knaggrocka

Sammantaget en mycket trevlig dag med flera riktigt häftiga fångster, särskilt för mitt sällskap som är mer vana vid innanhavet i öst!

/Markus


Isolabåten på väg
Specimenfiske med lätta grejer
Egenfångad kusttorsk med hemodlat
Viktor med skärsnultra
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar