söndag 7 juni 2009

Isola-tipset: Fjärsingavkrokare

Vi kommer emellanåt att publicera lite bra tips på exempelvis tackel och andra användbarheter. Här kommer ett för havsfiskaren:

Under sommaren kan den giftiga fjärsingen vara en riktig plåga och hugga på precis allt. Den är väldigt sprattlig och man måste ofta slå ihjäl den för att komma åt att kroka loss den, även om man har en kroklossare. Helst vill man inte ens ha in den i båten, särskilt inte om man har barn med. I de tävlingar vi deltar i kan det vara korta drifter på heta platser, och det gäller då att snabbt kunna kroka av fjärsingen för att kunna släppa i tacklet igen.

En bra lösning är något i stil med den som vi har på Isola-båten. I aktern har vi en skärbräda fastskruvad där vi skär agn osv. I båda ändarna på brädan har vi sågat en skåra som leder till ett hål. När fjärsingen sitter på kroken för man in linan i skåran och kan därefter försiktigt dra upp halva fjärsingens huvud i hålet. Hålet får alltså inte får vara för litet, men inte heller för stort så att hela huvudet inklusive gifttaggarna följer med. Man kan nu enkelt lossa kroken med en kroklossare, utan risk för att den sprattlande fjärsingen ska stickas. I vårt fall ramlar fjärsingen oskadad ner i den vattenfyllda motorbrunnen och sköljs ut i vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar