onsdag 1 juli 2009

Sammanfattning Kvalöya -09!

Söndag 21/6 åkte 8 förväntansfulla sportfiskare upp till nordnorska Kvalöya, norr om Tromsö. Hälleflundrafiske är trots allt hälleflundrafiske, vilket vi återkommer till, men vi hade ändå förhoppningar om att ta några tjugokilos, och kanske något ännu större. Resans första dag gav goda besked: hela 12 flundror i hemmafjorden, med största fisk på fina 36,8kg, fångad av Micael. Grym start! Tisdagen var däremot riktigt trög med bara 3 fiskar, dock ännu en över 20kg, på ett ställe som vi fick tips om och som vi internt kallade Vilda Västern för sin action och några gamla hus tagna direkt från en Clintan-klassiker!
Onsdagen bjöd på 5 fiskar, varav 4 över 10kg, men onsdagens hetaste samtalsämne var Mats kontakter med två lite större flundror. Den ena högg en stackars krokad torsk 3m under båten. Vattnet är så klart här uppe att man oftast kan se en flundra 8-10m ner, vilket ger en extra krydda åt detta fiske. Ofta förefaller flundrorna vara väldigt nyfikna och hänger gärna med i princip ända upp till båtkanten, där man ibland kan hetsa flundran till hugg! En jigg apterad med exempelvis en väldoftande (?!) GULP-mask kan vara det som utlöser hugget i ett sådant läge.
Vid ett av kattpassen högg faktiskt alla havskatter på GULP-krabbagnade krokar. De luktar onekligen väldigt mycket, även om jag själv kanske inte skulle äta en krabba med den doften... Den flundra som hursomhelst knep Mats torsk strax under båten uppskattades till ca 50-70kg, och satte av i en första rusning på 90m! Denna fisk släppte efter en stund, men bara 20 min senare drar Mats på ännu en jätte i samma område. Denna gång får han se 120m lina rullas av i första rusningen, trots att vi alltid försöker ta flundrorna hårt. Även denna flundra släppte tyvärr. Den ena lossade helt enkelt kroken på efter ett antal minuter, medan den andra efter ett tag gjorde en djuprusning, varpå linan skavdes av mot något sorts berg.

Torsdagen gav ytterligare 7 flundror, och vi var nu uppe i totalt 27 flundror, varav 12 över 10kg, på bara 4 dagar. Vi hade nu insett potentialen i det heta Vilda Västern-området, men på grund av att endast två båtar av fyra var någorlunda snabbgående, varav en dessutom fick repareras under en dag, kunde vi inte satsa med full kraft på Vilda Västern. De båtar som var där fick dock under fredagen uppleva ett grymt hälleflundrarace, med 6 flundror, varav 2 nära 30kg, på bara 2 timmar! Rätt plats vid rätt tidpunkt helt enkelt. Vid ett flertal tillfällen såg vi stora mängder tobis i området. Då vattnet på ett ställe var lite mjölkfärgat är det möjligt att stora mängder tobis kan ha samlats för lek, vilket i sin tur kan ha samlat jagande hälleflundra i området. Ofta rörde det sig dock om ganska markanta huggperioder. Vi fiskade oftast när tidvattnet gick in, och vi fick följaktligen mest fisk då, så jag vill inte påstå att det var en tydlig trend, då vi trots allt ofta koncentrerade fisket just till den perioden.

Vid det här laget hade vi lidit ett stort avbräck, då Jari, ditintills flundrakung antalsmässigt med 6 fångade fiskar, haft oturen att efter ett nattpass halka överst i trappen och handlöst rasa ner ca 20 trappsteg, varav en 90-graderssväng! Att han klarade sig undan med en kraftig handstukning, en blåslagen armbåge och en ömmande kropp ter sig så här i efterhand som nära ett mirakel.
Under lördagen var det återigen hett fiske för den enda båt som fiskade i Vilda Västern. Mange drog en, Putte en och Mats hela fem flundror! Fyra var över 13kg, och Mats tog de två största på ca 25kg, respektive 35kg! På söndagsförmiddagen körde två båtar några timmars fiske i området, men då kom istället två fiskar upp i hemmafjorden. Putte och Håkan hade dock på en fisk över 50kg, som tog Puttes jigg i ytan, stack iväg 10-15m och spottade sedan ut jiggen…

Sammantaget fick vi 43 hälleflundror, varav hela 19st var över 10kg och 6st över 20kg. De två största flundrorna vägde ca 35 resp. 37kg och togs av Mats resp. Micael. Mats tog tre fiskar på topp 5, och var även klart bäst antalsmässigt med 11 flundror, varav 7 över 10kg! Förutom Mats fick samtliga mellan 3 och 6 hälleflundror under veckan, vilket är ganska bra vid flundrafiske. Vi kan nämna att årets flundrakung Mats förra året bara fick en enda hälleflundra, en 3-kilos!! Dessutom var Jari för tredje året i rad på jakt efter sin första flundra över magiska 10kg, men trots fina 6 hälleflundror var ingen över 5kg! Alla andra fick minst två var över 10kg, vilket ju är maximal otur och nästan osannolikt!
Snittvikten på alla fiskar låg strax över 11kg, men då ska man ha klart för sig att mycket fisk har returnerats utan att vägas, men vi har ändå kunnat göra bra uppskattningar av vikten. Även större flundror har vi faktiskt vägt i båten innan de returnerats. Det finns även en ganska hyfsad formel att tillgå baserad på fiskens längd, även om det såklart bara är en riktlinje.

Sammantaget låter resultatet väldigt bra, vilket det är, men det är trots allt ganska långt mellan flundrorna. Om man bryter ner siffrorna lite, vilket ju är kul, kan man se hur långt det är mellan huggen. 8 personer och 43 hälleflundror innebar ca 5,4 flundror per person och vecka, eller 0,77 flundror per person och dag. Om man räknar med ett missat hugg på ett krokat hugg (att man alltså krokar hälften av fiskarna), vilket nog är rimligt, innebär det ca 1,5 hugg per dag för en person, eller ca 10 hugg på den vecka vi var där. Om vi räknar lågt med att vi har fiskat hälleflundra 10h per dag, vilket vi minst har gjort, innebär det ett hugg var 7e timma… Rent teoretiskt alltså! ;-) Men det är då man måste vara alert! Jag kan ge mig själv som exempel: jag fick mina fiskar måndag och tisdag. Under resten av veckan hade jag visserligen kontakt med flera flundror, men jag gick alltså 5 dagar utan landad flundra! Inget konstigt vid detta fiske faktiskt, men det är klart att man undrar om man plötsligt gör något fel när det gick så bra de första två dagarna.
Utöver hälleflundran så har vi inte fiskat särskilt mycket annat, men några kortpass har gett havskatt upp till ca 7,5kg, rödspätta upp till ca 1,3kg, sandskädda upp till drygt 6hg, rötsimpa upp till 560gr, samt lubb, kolja, gråsej och torsk i mindre format. Vi kan säga att vi är lite besvikna på att en riktig topp saknades, då vi trots allt var i tre fiskar över 50kg, och det har tagits en del fisk i tresiffriga vikter i området… Nästa år kanske! Tack också till vår värd Harder som givit oss tips, valbiff och trevligt husrum.

Tight Lines!
/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar