Djuplodande rekordfiske ombord på Confidence.
Text och foto av Micael Karlsson.
Äntligen, efter att ha legat i startgroparna under större delen av sommaren och väntat på bra väderförhållanden, visar långtidsprognosen svaga vindar, vilket ger rätt förutsättningar för en satsning på djupet. I vanlig ordning är det Oscar Bergstrand, Håkan Wing och undertecknad ombord, men eftersom inte Olof Ohlsson kunde följa med denna gång, har fiskevännen Roger Thilander och storfiskesset Ola Esbjörnsson fått överta hans plats på båten.
Fiskemålet för resan är att ta tillbaka vårt tidigare svenska rekord för blålånga. Vi tänker även rikta fisket efter vitrocka och kanske kan vi komma i kontakt med någon håkäring, skoläst, kolmule, havsmus eller rödtunga.
Onsdag 5 augusti.
Efter en tidig samling är vi på väg ur hamnen i Lerkil redan klockan 04.30. Båten är fylld med proviant, vatten och is, med målsättningen att kunna övernatta för ankar ute till havs. Efter att morgonfrukosten avnjutits på ett stilla hav under färd, gör vi första stoppet efter makrill till agn vid Pölsan. Agnfisket går till att börja med lite trögt, så först några timmar senare när vi även gjort ett par stopp utanför Måseskär har vi fått ihop en rågad fisklåda med fin makrill.
Agnfisket avklarat tycker Håkan. Nu sätter vi kurs mot djupet.
Vid middagstid är vi framme vid vår position vid 10-gradarn. Strömriktning, avdrift och bottendjup kartläggs noga innan ankaret slutligen åker i på 317 meters djup och på ett avstånd av 0,18nm öster om vår tänkta fiskeplats.
Strömmen sätter av i västlig riktning, vilket med denna ankring gör det möjligt för oss att få till ett fiske precis nedanför branten på över 400 meters djup. Efter närmare 3 minuters väntan når ankaret botten, men först när vi har omkring 500 meter lina ute, lägger vi fast den i båten och låter strömmen sträcka upp ankarlinan. Båten hamnar perfekt över branten, vilket ekolodet tydligt visar genom att pendla mellan dryga 300 och 400 meter beroende på båtens rörelser.
Djupfisket brukar många gånger bjuda på en kraftig ytström, men längre ner brukar strömmen avta ganska omgående. Så är inte fallet idag. Ett långvarigt blåsväder i kombination med fullmåne medför att strömmen är bortåt 2 knop. Dessutom går den djupt ner i vattenmassorna, vilket medför att vi till en början måste använda 1 kg sänke för att få bottenkontakt. Detta trots att vi alla fiskar med heldragen wire 0,30-0,36 på rullarna.
Ola är först nere med agnet på botten, och hinner knappt sträcka upp linan förrän han krokar dagens första fisk. Den hårda strömmen gör att det blir en tuff upptagning innan en fin lubb på strax över 10 kilo dunsar i däck. Efter ytterligare några lubbar på 7-8 kilo i båten, är det Oscars tur med en långa på drygt 11 kilo. Ola höjer strax efter sitt personbästa på lubb till 12,50 kilo samtidigt som undertecknad lyfter in en vacker lubb på 11,25. En bra start efter bara någon timmes fiske.
Först framåt sen eftermiddag avtar strömmen, vilket gör att vi kan gå ner till mer rimliga vikter på sänken. För att undvika onödiga trassel vid fiske på stora djup är det en fördel om alla använder lika sänken och vikter. Ombord på Confidence använder vi uteslutande kulsänken på normalt 350 eller 500 gram vid djupfisket.
Forts. följer!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar