torsdag 27 augusti 2009

Djuplodande rekordfiske ombord på Confidence (del 2).


Vitrockor och havsmus
Så kommer den första vitrockan upp i båten. Det är en liten fisk på bara 2 kilo. Djupet är 407 meter och botten en förmodad blandning av sten, grus, sand, korall och lera. Här nedanför branten på denna typ av botten kan allt hända! Ytterligare en mindre vitrocka runt 5 kilo hamnar i båten. Denna fisk har Ola av misstag lyckats kroka i vingen. Kanske är det ett bevis på att det är många rockor som tävlar om agnet där nere på botten?
Kort därefter krokar Håkan en fin fisk, som efter en stunds ihärdigt pumpande kommer upp bakom båten. En fin vitrocka ropar alla i mun på varandra! Oscar som håller på att laga middag, tar snabbt på sig ett par arbetshandskar, lutar sig över relingen och tar tag i fisken. Åtta kilo utbrister undertecknad när fisken ligger på durken. Inte mer är sju säger någon annan. Vågen avslöjar sanningen. Runt 10 kilo och sannolikt en rejäl höjning av gällande svenska rekordet! Jubel i båten!

Håkan Wing med vitrocka på 10,205 kilo. Nytt svenskt rekord!

Efter ett avbrott i form av en utsökt middag med fläskfilé och en bra flaska rödvin att dela på, fortsätter vi fisket långt in på natten. I skymningen är Roger på väg att returnera en blåkäxa i rekordformat, innan Ola hinner stoppa honom. Vikten fastställs senare i land till 724 gram, vilket bara är 16 gram från svenska rekordet.

Roger Thilander med resans största blåkäxa, bara 16 gram under gällande rekord.

Oscar som också har kommit igång med fisket igen efter matlagningen, har också krokat en mindre fisk som snart är uppe vid båten. I fullmånens sken ser han en långsmal och blank fisk och hinner bara tänka ”skoläst” innan han svingar in den över båtrelingen. Att använda en håv hinner han tydligen inte ens fundera över… När fisken ligger på däck vrålar alla; Havsmus, en havsmus, det är bara för bra för att vara sant! Men det är sant, och Sveriges första spöfångade havsmus är ett faktum! Att Oscar tidigare under kvällen flera gånger pratat om sitt oemotståndliga ”havsmustackel” gör inte saken sämre. Alla är övertygade – det var ett äkta havsmustackel han använde!
Havsmus ombord, hur fräckt som helst!


Oscar Bergstrand med Sveriges första spöfångade havsmus. Vikt 1,132 kilo och 77 cm. Dessutom dagens andra svenska rekordfisk ombord!

Vi är alla djupt fascinerade över den vackra fisken. Silverblank, stora djuphavsögon och ett par väl tilltagna bröstfenor. Den har också en stor spetsig tagg precis framför ryggfenan och ytterligare en taggig ”tentakel” på huvudet. Eftersom det rör sig om en hanfisk, är teorin den att denna ”tentakel” har en funktion vid parningen på något sätt.
Vi hinner fira även denna fisk med en liten ”stänkare”, innan kvällen övergått i natt. Det enda som kommer upp i båten är ytterligare några blåkäxor och mindre lubbar, så Håkan, Roger och undertecknad beslutar sig för att krypa till sängs efter en lång och händelserik fiskedag. Oscar och Ola fortsätter fisket och landar ytterligare 3 vitrockor under natten. Ola står för bedriften att fånga alla 3, med en fantastisk fisk på 9,9 kilo som nappar nästan direkt på nedsläpp. Oturligt nog är också denna fisk krokad i vingen. Kort efter får han dock kompensation i form av en på 9,45 kilo som gapat över agnet och sitter krokad på rätt sätt.
Forts. följer!

1 kommentar: