Det fina omlöpet vid Bosgårdens kraftstation är ett bra exempel på en lyckad vandringsväg. Dammbyggnaden gör att fisken naturligt simmar upp i omlöpet som är byggt som en naturlig del av ån. Omlöpet är dessutom tillräckligt långt för att fallhöjden inte ska bli för stor, vilket är ett krav för att sämre simmare ska ta sig upp. Lax och öring är dock utomordentliga simmare och hoppare och tar sig ofta förbi mindre vandringshinder.
Omlöpet är inte mer än några månader gammalt, men redan har insektslivet tagit fart. Detta bevisas genom strömstarens förekomst. Ovan ser ni Nils som smyger sig fram för att få en bra bild. Strömstaren ser ni långt ut till höger i bild på stenen vid vattnet.
Strömstaren är väldigt duktig på att samla in insekter från botten. Den sitter på stenar och dyker i vattnet på ett ganska roligt sätt. En väldigt charmig bekantskap.
Lite längre uppströms ligger Apelnäs med den femstegiga cementtrappan. Även denna trappa fungerar bra för lax och öring, men den är inte lika bra som Bosgårdens omlöp för fiskarter med sämre förmåga att forcera ström och hinder. Anledningen till att man inte alltid gör ett omlöp är att terrängen runt om sällan tillåter det. Det måste finnas gott om plats i naturen och det får inte vara för mycket berg.
En lösning här hade varit att dra ut omlöpet längre ut i terrängen, alltså till vänster i bilden ovan. Med ett längre omlöp får man ner fallhöjden, vilket gör det enklare och mer möjligt för fisken att ta sig upp.
/Markus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar