måndag 10 maj 2010

Tackelspecial repris 1


Släptackel special:

Vi börjar med det tackel som vi antagligen använder mest, åtminstone på tävling. Det är ett ganska klassiskt glidande släptackel med bom, fast med två krokar på släpet samt en upphängare. Fisken tar oftast bakre kroken av de två på släpet. Upphängaren gör att tacklet blir väldigt allround då man även attraherar fisken en bit upp från botten. Tacklet kan varieras väldigt mycket (krokstorlek, lindimension, tafslängder, avstånd mellan krokar) beroende på vilken typ av fiske det gäller. I vårat team brukar exempelvis Magnus vilja ha upphängaren hetsandes ganska nära bommen, medan Markus vill ha upphängaren mer svävandes en bit upp. En stor fördel med detta tackel är att man kan presentera olika beten, inte minst välskurna fiskstrimlor, på ett väldigt förföriskt och lockande sätt. Det finns några smådetaljer att ta hänsyn till med detta tackel. En sak är att det kräver att man har lite drift eller ström. Detta gäller ju alla släptackel som annars bara blir liggandes orörliga på botten. Generellt kan man säga att ju snabbare drift man har, desto längre kan släpet vara (vi tipsar snart om långa slät/piggvarstackel) utan att man tappar kontakten med betet.

Tacklet fungerar dock inte alltid särskilt bra på exempelvis turbåt eller när man försöker hålla båten still över en liten fläck. En anledning är givetvis att ett långt släp har en tendens till att lättare trassla ihop med grannens tackel. Den andra anledningen kan vara att om skepparen håller båten på ett litet område så rör sig båten lite fram och tillbaka. Detta gör att tacklet åker lite fram och tillbaka, vilket leder till att det dels inte rör sig som det ska, dels att du tappar kontakten med betet.
Släptackel är inte heller så lyckade att använda om botten är väldigt taggig och stenig, då de riskerar att fastna lätt. Grundtanken är ju att betena ska presenteras på eller precis över botten. I sådana lägen är ett klassiskt Pater Noster-tackel bättre.
Det återkommer vi till ;-)

2 kommentarer:

  1. Trevligt med tackelspecial använder ni lysslang och pärlor på släptackel special eller ni har ingenting sådant?

    Hälsningar Micke

    SvaraRadera
  2. Jodå, det gör vi nästan alltid, åtminstone en pärla. Både jag och Magnus kör nog ofta en halvcentimeters bit slang, samt en pärla närmast kroken. Inte för mycket på små lätta tackel, det är trots allt agnet som ska attrahera. På mellankroken (övre kroken på släpet) tycker jag dock man kan ta några centimeter slang, då detta gör att denna upphängare står ut mer från huvudlinan och snurrar upp sig mindre.
    Mycket slang på grövre tackel (havskatt, djupfiske etc.) kör vi däremot oftare, det minskar risken för trassel och stor fisk skyggar sällan för detta. Bra lysslang och lyspärlor är inte fel på större djup, efter 100m börjar det bli riktigt mörkt.

    /Markus

    SvaraRadera