tisdag 11 maj 2010

Tackelspecial repris 2


Pater noster-tacklet!


Vi fortsätter tackelspecialen med en riktig klassiker: Pater noster-tacklet!

Om det är ett tackel man ska ha i tackelpärmen så är det nog detta. Tack vare tafsen under pilken och möjligheten till variation är detta ett oerhört bra allroundtackel som fungerar till det mesta. Det är dessutom väldigt lättfiskat.

Det man kan variera är allt från krokstorlek och lindiameter till tafslängder och antal upphängare. Nybörjaren startar exempelvis lämpligast med bara en upphängare.

Det finns några enkla saker att tänka på:
  • tacklet ska inte vara längre än spöt, då får man problem med att få in tacklet i båten. Detta gäller givetvis de flesta tackel, men med två upphängare är det lätt hänt att tacklet blir ganska långt.

  • om botten är väldigt taggig kan man ta bort undertafsen. Då minskar risken att fastna markant. Annars ska man alltid ha en tafs under pilken! Vår erfarenhet är att väldigt många av de största fiskarna nästan alltid tar den understa kroken. Självklart tar nästan alla plattfiskar vanligtvis den undre kroken, precis som flera andra direkt bottenbundna arter. Undantaget är framförallt skrubba som ibland jagar väldigt aktivt och ofta stiger till en upphängare, men de största blå- och berggyltorna är exempel på arter som nästan alltid tar understa kroken. Vitling och kolja hugger dock oftare på en upphängare.

  • man kan försöka se till så att upphängarkrokarna inte trasslar ihop sig, vilket kan hända om tafsarna är för långa och sitter för nära varandra.
  • om undertafsen är knuten direkt i pilken och man ofta dunkar pilken i botten kan linan skadas. Ha därför lekande/fjäderring/beteslås till tafsen och kontrollera linan ibland.
  • underkroken skadas ofta vid bottennapp mm, så det är smidigt att ha några extra undertafsar färdigknutna när man är ute. Det går då snabbt och lätt att byta underkroken.

Något som vi kanske inte har nämnt ännu är att det är oerhört viktigt att man har känslan för det tackel man använder, det vill säga att man vet hur tacklet rör sig och fungerar under olika förhållanden. Har man exempelvis ett långt släptackel så fungerar det bäst vid en viss drifthastighet, medan det inte alls tjänar sitt syfte om båten ligger helt still. Man kan jämföra med att ha koll på hur en wobbler rör sig vid olika vev- eller trollinghastigheter. Känslan helt enkelt!

Pater noster-tacklet däremot är lättfiskat, fungerar vid de flesta förhållanden (olika drifthastigheter och djup etc.) och är därmed ett väldigt gångbart tackel som nästan alltid fungerar väldigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar