söndag 15 augusti 2010

Gästinlägg: Joacim Näslund

God kväll allesammans! Har fått i uppgift av Mackan (i vissa havsfiskekretsar känd som "Bloggarnas bloggkung") att lägga upp lite bilder från Langesundsresan för några veckor sedan. Det känns som det är det minsta jag kan göra efter att ha blivit medbjuden på ett otroligt roligt fiske med mycket trevliga människor på både land och hav.

Jag börjar med lite allmänna Langesundsbilder:Langesund är ju en väldigt vacker liten stad och omgivningarna förtjänar att visas upp. Bland annat finns här en väldigt häftig geologisk miljö med berg uppbyggda av förstenad lera, d.v.s. gammal havsbotten. Detta syns tydligt på många ställen, exempelvis på Langöya mittemot Langesund.


Det allra häftigaste, d.v.s. fisken, håller dock till över dagens havsbotten. Langesundsområdet har en stor variation av bottentyper vilket gör området artrikt. Dessutom ligger salthalten på en "oceanisk" nivå vilket gör att havsfisken trivs bra. Detta är något som vi inte är bortskämda med i Sverige. Det är i princip bara från mellersta Bohuslän och norrut som vi har en "äkta" marin miljö vilket så klart påverkar vår artrikedom negativt (dock helt naturligt och som det "ska" vara).

Nisse med en stensnultra (som saknades i inlägget om läppfiskarna). Denna art är inte direkt unik för Norge... Allmänt hatad av de flesta som fiskar i havet.

Undertecknad med en liten men vacker blågylta. Foto: Nils eller Markus (?)


Knot

Fotografering av knot (förmodligen en av nordeuropas mest fotograferade knotar)

Blåkäft (till vänster i bild). Foto: Markus Lundgren

Vackert färgad blåkäft. Den röda färgen är troligtvis kamouflage(!). Rött är nämligen den färg som försvinner snabbast i vattnet och på dryga hundra meters djup ser en röd fisk svart ut och smälter in i omgivningen. Röda färgpigment (karotenoider) tros vara mindre energikrävande att bilda än svarta (melaniner) varför många djuplevande fiskar är just rödfärgade.

Mackan med en långa på dryga 9 kg.

Nordisk kombination. Dansk korv i svensk mage på norskt vatten.

Naturligtvis kunde vi inte låta bli att ta en tur in i Trosvika... ;)Slutligen tänkte jag lägga upp några fågelbilder. Tyvärr är ju en båt inte den allra mest stabila plattformen att fotografera från så kvaliteten på bilderna blir lite lidande... Här kommer i alla fall några av de bästa:


Två exemplar av de charmiga och orädda (om än nervösa) stormfåglarna. Dessa lever sina liv över vågorna och kommer enbart till land för att häcka. Betydligt mer uppskattade vid båten än de något jobbiga trutarna.

Gråtrut (eller silltrut, gula fötter i alla fall).

Slagsmål om de goda lubb-invävorna


Hälsningar Jocke

3 kommentarer:

 1. Mycket fina bilder här. Levde blågyltan på bilden? Lite annorlunda färger isåfall, nästan vit kropp.

  SvaraRadera
 2. Ja då, den levde och simmade lätt upprörd tillbaka efteråt. Lite blek om magen var den nog, men jag tror att ljuset ligger på lite konstigt också. /Jocke

  SvaraRadera
 3. kanonbilder, framför allt på fightande fåglar.

  mvh Sellman

  SvaraRadera