lördag 14 augusti 2010

Staksill och makrill!

Farsan och svåger hade ett fint makrillfiske igår kväll på Kungsbackafjorden med ett 20-tal makrillar på lätt utrustning. Farsan drog även en staksill på samma grejer. Staksillen är inte längre upptagen på Artdatabankens Rödlista, men är fortfarande ovanlig och farsan återutsatte därför föredömligt firren direkt efter detta foto. Den uppskattades till dryga halvkilot.

Staksillen fångas emellanåt vid makrillfiske och är säkert vanligare än vad man tror. Den förekommer längs med västkusten och går under sommaren upp i åmynningar för att leka. Flertalet fångster har rapporterats från Kungsbackafjorden de senaste åren.
Staksillen (Alosa fallax) är väldigt lik släktingen majfisk (Alosa alosa) och går i princip inte att skilja från denna med blotta ögat. Den huvudsakliga karaktären man tittar på är antalet gälräfständer på den främre gälbågen, något som inte är lämpligt om man tänkt returnera fisken... :-)
Enligt litteraturen ska majfisken ha en något mer sydlig utbredning, varför man generellt tror att det är staksill som brukar fångas längs svenska kusten, även om majfisken har påträffats vid enstaka tillfällen.

Någon som säkert blir väldigt glad för fångstrapporter gällande ovanliga firrar såsom staksill är Artdatabankens fiskexpert Mikael Svensson. Rapporter kan lämnas till honom på mikael.svensson@artdata.slu.se

Tight Lines!
Markus

2 kommentarer:

  1. Kolla gärna Fiskeriverkets föreskift 2004:36. Enligt denna är både staksill och majfisk fredade arter i Sverige.

    SvaraRadera