torsdag 18 november 2010

Intressant tid på västkusten!

Så här under hösten brukar det ofta komma in en hel del intressanta arter i Skagerack och Kattegatt. På Göteborgs fiskauktion har det exempelvis varit mycket bläckfisk inne på sistone, vilket är vanligt vid denna tid på året. Bilden ovan är från tisdagens auktion (bland andra drömfångster noterades en fenknot i kilosklassen).

Tidigare i höst var det ju boniton som gladde oss sportfiskare med en massinvasion. Utöver området vid Ringhals kylvattenutsläpp (som alltså blir 5-10gr varmare än omgivningen) har det rapporterats fångster från bland annat norska sydkusten, Oslofjorden och danska Bälthavet.

Det är under hösten, när djupvattnet från Atlanten håller hög temperatur, som atlantiska strömmar lockar med spännande organismer som normalt sett huserar längre ut i vattenmassorna. Svärdfisk (Xiphias gladius) är en art som flertalet gånger under 2000-talet besökt våra svenska vatten, framförallt Öresund.

Som många säkert vet så var just Öresund en världsarena under efterkrigstiden för fisket efter tonfisk (blåfenad). Sportfiskare, bland annat vår tidigare kung Gustav VI Adolf, vallfärdade under 1950- och 60-talet till denna metropol för att få slåss med denna gigant under sommar och höst. Tyvärr yrkesfiskades tonfisken, precis som nu, alldeles för hårt i världshaven, vilket gjorde att invandringen av dessa drömfiskar till Öresund upphörde ganska snart. Den sista tonfisken fångades 1964.
Tänk om man hade haft chansen till att fighta en tonfisk i svenska vatten! Det förblir väl tyvärr en våt dröm under vår livstid med tanke på dagens fiskeripolitik, men kanske i framtiden...

Vi rekommenderar starkt denna artikel om "Alla fiskars konung", skriven av svenskt sportfiskes "grand old man" - Jan Olsson. Respekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar