torsdag 18 november 2010

Isola-Mats svensk rekordhållare...

...om än väldigt kortvarigt! Det rör sig givetvis om de uppmärksammade fångsterna av bonito, där det registrerades en handfull rekord under någon veckas tid. Mats bonito vägde 1,876kg och han fick vara svensk rekordhållare något dygn innan Benny Johansson fick nu gällande rekordfisk på 2,164kg!
Detta var för övrigt Bennys andra svenska rekord i år. Han slog på försommaren till med ett rekord på den lilla hajarten blåkäxa (815gr), ett rekord som dock slogs någon månad senare av specimenhuntern Sten-Sture Jönsson (906gr).

Att slå två svenska rekord på ett år är givetvis oerhört ovanligt, men det inträffade faktiskt på ett ganska unikt sätt 1999:
Vid denna tid var fisket ute på Bratten mer eller mindre nyupptäckt och min teamkamrat Magnus gjorde det otroliga när han fångade både Sveriges första spöfångade blåkäxa, följt av den hittills enda skolästen! Blåkäxan vägde 445gr, så där har det minst sagt skett en utveckling sedan dess, men ännu är det bara Magnus som haft lyckan att få en skoläst i svenska vatten. Detta har lett till att Magnus i vissa (havsfiske)kretsar kallas just för Skolästen, eller ibland till och med Lästa (ska uttalas med en urgöteborsk accent)!

//Markus

1 kommentar:

  1. Häftigt grattis till rekordet! Om än kortvarigt så likaväl ett svenskt rekord, förevigat i historian ;)

    SvaraRadera