onsdag 16 februari 2011

Satsning på fiskforskning?

Det har det senaste året satsats en hel del pengar på forskning kring fiskgenetik och fiskbestånd. Göteborgs Universitet undersöker bland annat påverkan på odlad laxfisk, vilket varit en het potatis då man bland annat påvisat en dålig smoltöverlevnad hos odlad Vänernlax. Detta har vi tidigare skrivit om här på sidan i bland annat detta inlägg.
Nyligen söktes även en doktorand, alltså en färdigutbildad biolog/ekolog, som vill forska på "Rörelsemönster och genetisk differentiering hos havsöringen på västkusten i Sverige". Projektet syftar bland annat till att "erhålla en ökad förståelse om rörelsemönster och habitatkrav hos havsöringen".

Förra veckan var det Lunds Universitet som sökte en doktorand. Den tjänsten ska arbeta inom ett projekt som syftar till att undersöka hur torskbestånd är uppbyggda av olika torskpopulationer. "Resultaten ska utvärdera populationssammansättningen i Sveriges sydliga torskbestånd, påvisa skillnader i tillväxt och därigenom kvalitet mellan populationer, samt bidra till den hållbara utvecklingen av torskfisket".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar