söndag 4 november 2012

Bilder från helgens avelsfiske

Förberedelser under lördagen. Det ska inte vara lätt. Då är det inte riktigt lika kul.


Söndagsmorgonen började tidigt - strax efter kl. 06 la vi ut näten. Vi blev lite mörkrädda, men inte för mörkret utan för den enorma effektiviteten i det nätet vi la tvärs över en vik. Det tog inte lång tid innan vi hade samlat ihop hela 18 öringar, varav nästan alla kom i detta nät på kort tid. Vi fick exempelvis inte en enda fisk på drag, även om vi inte gav det särskilt mycket tid. Lätt att förstå hur otroligt effektivt och mängdfångande ett nät kan vara.

 
Någon som gillar Sagan om Ringen? Är det inte en svart ryttare som nätfiskar?


Nätfiske - för dig som vill fylla på frysen (eller avelsfiska). Givetvis hade vi specialtillstånd för hela projektet. Vi kan nämna att en öring av 18 strök med. Den hade fastnat illa med gällocken i nätet och repade sig aldrig, trots att det var kallt i vattnet och vi vittjade nätet flera gånger på den korta tid det låg i.


Ett blandat urval av honor och hanar för att få genetisk variation på avkomman är bra. Oftast vill man ha de stora och kraftiga individerna som föräldrar.


Galet vackra färger på öring i lekdräkt.

 
Klubbkamrat Urban Wikenborg höll i kramningen av fisken. Befruktad rom förvaras i särskilda kar i strömmande vatten och kläcks förhoppningsvis framåt våren! Stort tack till Krister Olausson och Stenungsunds Sportfiskeklubb, för ovärderliga tips kring både teori och praktik. SSFK har ju sedan tidigare ett väl fungerande avelsfiske, som du utförligt kan läsa om här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar