onsdag 7 november 2012

Omlöpet vid Ålgårda kraftverk igång!

Sedan några veckor rinner vattnet i omlöpet vid Ålgårda kraftverk mellan Sundsjön och Stensjön. Tack vare åtgärder även uppströms Lygnern omkring tiodubblas lek- och uppväxtområdena för lax och havsöring i samma stund som vattnet släpptes på och inte sedan kraftverket byggdes 1918 har fisk kunnat vandra förbi Ålgårda. Bilderna nedan är från i lördags. Åk dit och kolla om ni är i närheten!

Jag besparar er en moralpredikan om vattenkraftens skadliga effekter på den biologiska mångfalden, den enorma skada som de flesta kraftverk i södra Sverige orsakar i jämförelse med nyttan, samt hur många bestånd av färna, nejonöga, asp, lax, öring och andra vandrande fiskarter som kraftigt decimerats eller utrotats av de definitiva vandringshinder som kraftverken oftast utgör. Men bara eftersom det är sent och jag behöver sova! ;-)

/Mackan
Till vänster: omlöpets översta del.
Till höger: torrfåran, där det 2013 kommer att byggas en så kallad teknisk fiskväg (en trappa) som ska komplettera omlöpet och hjälpa fisk förbi som väljer att gå i denna fåra när det släpps vatten där.


Omlöpets övre delar sett från bron på bilden ovan. Till höger syns kraftverket och intagsfåran där vattnet leds genom turbinerna går till höger om detta.


Omlöpets nedre del, precis vid utloppet i Stensjön. RIKTIGT bra spanläge nästa höst när Rolfsåns grova laxar ska passera...


Utloppet i Stensjön, precis nedströms kraftverket. Notera den tydliga så kallade lockströmmen, alltså vattnet som går ut från omlöpet, som är väsentlig för att locka upp fisken rätt väg.




2 kommentarer:

  1. Grymt kul! Funderar på att ta med besökare från naturum dit någon dag, frågan är om man kunde göra något event av ett besök dit?

    SvaraRadera
  2. Kolla med Anna Ek på Vattenvårdsenheten! Annars kan jag guida. Ni ska kolla även fiskvägarna vid Bosgården och Apelnäs, de är riktigt läckra. Givetvis ska man då göra något rejält, typ påannonsera det via er och lokalblaskorna. Helst i maj också när det är lite grönt.

    Vi har även ett fiskevårdsnätverk som har möte hos oss emellanåt och de ville att jag skulle prata om arbetet med Rolfsån/Storån nästa gång vi sågs kom jag på.

    Vi tar det via mail Hasse! :-)

    /Mackan

    SvaraRadera