söndag 13 januari 2013

Isolas årskrönika för 2012 (B-K)!

 # Blågylta
  • 590gr (Mattias)
  • 580gr (Mattias)
Fina fiskar i topp, där den största (bilden) togs redan 1 maj och den andra i mitten av maj. Tveklöst en av Sveriges allra finaste fiskar, kanske den vackraste. Mete med räka längs Gullmarsfjordens branta klippväggar samt på toppar kring 30-45m utanför Måseskär levererar de största varje år.





# Blåkäft
  • 1355gr (Mattias)
Blåkäften är en av Isolas favoriter. Fiskas på ca 140-180m djup. Klarar återutsättning till synes väldigt bra då den saknar simblåsa. Är dock en av de bästa matfiskarna, så några i mellanstorlek brukar få hänga med hem.
   Mattias gjorde om bedriften för andra året i rad med en riktigt fin fisk i Langesund. Tangerat klubbrekord i KSK, båtrekord och personbästa. Han lär sig, pojken ;-)



# Brunsnultra
  • 265gr (Mange)
Koden är knäckt sedan länge i Langesund och vi fick ett gäng över 200gr även 2012, men hemma har vi fortfarande lite problem med den, vilket såklart beror på att den inte är särskilt vanlig i svenska vatten. Riktat fiske kommer dock ge resultat och snart kommer det nog att registreras ett svenskt rekord för denna art.




# Fenknot
  • 275gr (Mange)
Flertalet i Langesund i år. En av drömarterna för havsfiskaren. De överdimensionerade bröstfenorna med den tydliga blåa kanten skiljer den från vanlig knot. Driftfiske med långsmala fiskstrimlor är en bra metod.






# Fjärsing
  • 440gr (Mackan)
Togs i Langesund under träningsfisket. Inga riktiga toppar på hemmaplan i år.




# Glyskolja

Inga toppar i år. 140gr från Pater Noster Cup finns i protokollet.





# Gråsej
  • 6800gr
  • 6600gr
  • 6550gr
  • 6200gr
Mattias dominerade listan totalt i år med fyra fiskar över storfiskgränsen 6kg - respekt! Tre av dem togs under sejouren på Bratten i augusti, där sejfisket var magiskt bra. Mete, jiggar eller pilkar på 40-110m djup brukar vara metoden, gärna i strömkanter, över vrak eller på Bratten. Otroligt kul fiske.





 # Havsöring

Mats tappade en riktigt fin fisk på Pater Noster Cup och Mattias har haft fantastiskt fiske på hemmaplan i år. Fisket efter havsöring på svenska västkusten är nu det bästa i modern tid (åtminstone antalsmässigt och är ansett som ett av de bästa i världen i det avseendet), mycket tack vare att nätfisket på grundområdena har förbjudits i många områden. Höjda minimimått har inneburit att fler fiskar hinner reproducera sig och därtill har biotopvård och förbättrad vattenkvalitet i många vattendrag starkt bidragit till den fina trenden. Fiskevården i Sverige utförs till stor del av ideell arbetskraft och den senaste siffran är 920 000 ideella arbetsdagar (!) som årligen förbättrar livsmiljön för många arter i våra vatten. Hur många timmar lägger du själv ner?




# Horngädda

Inte heller här några toppar. Vi fick ett gäng upp till knappa halvkilot i Öresund.




# Håkäring
  • Ca 824kg (Mange)
  • Ca 138kg (Mackan)
Galet, makalöst, surrealistiskt! Superlativen har tagit slut för att beskriva det galna fisket vi hade med Frederic Kullin i Trondheimsfjorden i höstas. Utöver Henkes 592-kilos, Tomas Einarssons 120-kilos och min 138-kilos (understa bilden) var det Magnus 410-centimeters urtidsmonster som gav eko i åtminstone de nordiska ländernas fiskepress. Vi undersöker saken just nu, men det är inte omöjligt att den är världens största spöfångade fisk 2012. Att den togs under riktat fiske förstärker givetvis prestationen.
   Våra håkäringar mättes till längd och omkrets, vilket genom en vedertagen formel för just håkäring ger en bra uppskattning på vikten. I forskningssyfte märktes hajarna (Frederic har genom ett lokalt samarbete märkt en bit över 20 håkäringar) och returnerades sedan. Se filmklippet nedan för spontana reaktioner från bland annat Confidence-Micael och Nidingen-Tomas när monstret kommer upp till ytan. Tyvärr har vi inga riktigt bra kamerabilder då kolmörker, regn och rejäl blåst ställde till det i det avseendet, men på mitt foto nedan ser ni åtminstone proportionerna när Mats hänger ut över relingen för att lossa cirkelkroken i hajens mungipa.






# Knot
  • 440gr (Mats)
  • 425gr (Mange)
  • 415gr (Mange)
Under några veckor i maj-juni var knotfisket utanför Måseskär helt galet bra. Mats tog sin fisk under Pater Noster Cup och övriga två på listan lyfte Mange på kort tid dagen innan kompisen Jocke Näslund tog en på 505gr under en fiskehelg 19-20 maj. Släpfiske med långsmala fiskstrimlor är det som gäller, gärna i ganska hög fart.




# Knaggrocka

Kommer inte ihåg vikterna exakt, men vi fick upp till 6,9kg med Frederic Kullin i höstas. Utanför Hitra/Fröya är fisket efter knaggrocka välkänt och riktat fiske gav 17 rockor under 2 timmars fiske.




# Kolja
  • 1800gr (Fröya)
  • 1200gr (Langesund)
  • 960gr (Öresund)
Spridda skurar på koljalistan i år. Nästan inget fiske i Öresund i år, annars hade vi nog haft ett bättre facit från svenska vatten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar