onsdag 16 januari 2013

Isolas årskrönika för 2012 (K-P)!

# Kolmule
  • 545gr (Mange, Langesund)
  • 380gr (Mackan, Bratten)
Låt vara att fisken från Langesund är stor och en av de allra viktigaste fångsterna i den tävlingen, men kolmulen från Bratten är solklart en av våra absolut bästa fångster 2012. En ytterst ovanlig fångst i svenska vatten och givetvis ingen turfisk/slumpfångst i den mening att vi alltid kör riktat med småkrok och en liten fiskstrimla efter drömfångster som skoläst, havsmus och kolmule. Efter några dussin små blåkäxor satt den där som allra sista fisk under vår sejour i augusti. Sällan har så många skrikit så mycket för något så litet, eller hur man nu brukar säga. Allra bäst var ändå kommentaren på bryggan från Nisses mormor Ulla, rattandes på hörapparaten och måttligt intresserad av en fisk på knappa 4hg:
"- Tordmule är väl en fågel?"




# Kummel
  • 7,5kg (Mackan)
  • 6,5kg (Mats)
  • 6,2kg (Mange)
Kummelfisket med Frederic Kullin på M/S Gotland var magiskt, lysande, helt otroligt. Det tyckte till och med Frederic. Alla sex på resan fick fisk över 6 kilo och det var ett så förbannat häftigt fiske att jag hoppas att alla havsfiskare hade fått möjligheten att bända upp en kummel på 5 kilo. Kung Oscar II hade kummelfiske på svenska västkusten som en favoritsysselsättning i slutet av 1800-talet. Givetvis fiskat med handlina. Styggt!




# Lerskädda
  • 230gr (Mange, Langesund, träningsfisket)
  • 195gr (Mange, Langesund, tävling)
  • 138gr (Rickard, Öresund)
Teamkapten Magnus visar att han är odiskutabel lerskäddekung i teamet, och då får faktiskt vi övriga lite lerskädda emellanåt också...




# Lubb
  • 12,6kg (Mackan, Trondheimsfjorden)
  • 12,2kg (Mackan, Bratten)
 Ytterligare några över 10kg från båda ställena. Bra fångst på Bratten, mindre kul på drygt 500m djup i Trondheimsfjorden när man fiskar haj och rocka.






# Långa

Inga stora i teamet men som vanligt ett gäng små nära kusten, så Nisse Ljunggrens fina 10-kilos från Bratten får slinka med på foto. Fin bild, fin fisk, fin pöjk.




# Makrill
  • 700gr (Langesund)
Kanske fick vi några på hemmaplan också, men sedan pigghajen blev fredad känns det inte lika aktuellt att ankra upp en skön sensommardag på Fladen med shortsen på, solskyddsfaktor 30 på snoken, mäsksäcken ute och några feta fiskstrimlor på ett kombinerat haj/makrillmete. Trist. Vill minnas att Magnus och jag drog 5 -6 makrillar över kilot och obegränsat med stor haj sist vi körde detta för ett gäng år sedan.

Just det - ölen var kall också.




# Mindre kungsfisk

Ingen satsning i år. Upp till 350gr i Langesund.




# Pigghaj
  • 3 över 7kg
Paragrafryttarna kan lugna sig. Trots att pigghajen sommartid invaderar många områden på västkusten har vi inte vägt några svenska bifångster. När övriga bände knaggrocka utanför Fröya hade Magnus kvar hajtekniken från håkäringfisket dagarna innan och bände tre pigghajar över 7kg. Mäktiga fiskar faktiskt, särskilt på ganska lätt knaggrockautrustning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar