tisdag 13 augusti 2013

Roligare blekafiske

Jag har fått några förfrågningar nyligen om hur vi tacklar för roligaste blekafisket. Ja, inte är det att skicka ner en torskhäckla i alla fall. Vi kör istället ett enkelkrokstackel med en stekhet maskjigg som liggandes på bilden nedan är ca 20cm lång. De tacklas med en enkelkrok ca storlek 4/0 på ca 1,5m tafs (ca 0,70mm) efter en glidbom. Även genom bommen används nötningstålig nylonlina som får gå upp en halvmeter till huvudlinan. Som vanligt gäller att hålla tacklet kortare än en spölängd, vilket förenklar landning av fisk.
Vi använder oftast en tyngd (jag tror själv att en pilk drar till sig mycket onödig uppmärksamhet) och vevar tacklet i jämn och relativt hög fart från botten och 15-30m upp från botten, lite beroende på hur högt vraket är. Om driften är snabb vevar man långsammare och vice versa. Huggen blir ofta ett brutalt bomstopp och med bara en krok på tacklet får man ut det bästa av fajten. Vi kör faktiskt liknande tackel, fast (även) agnat med en fiskstrimla när vi fiskar stor sej på djupt vatten. Fajten blir väldigt mycket roligare med en 6-kilos än två, tro mig.
I teamet har vi en förkärlek för blåa och lila jiggar, gärna med silverflakes. Svarta är alltid bra och "den bajsbruna" på översta bilden var stekhet förra onsdagen. Klicka på bilden för större format.

/Mackan

3 kommentarer:

 1. Var köper ni dessa jiggar? Jag har köpt ett gäng från England men de fanns bara i svart/lila och orange.

  SvaraRadera
 2. Hej Ola!

  Kul att någon skummar igenom våra gamla inlägg på bloggen. Vi gillar verkligen jiggarna på bilden, det är annars svårt att få tag på riktigt bra tycker vi. Det är Fladen Fishing som har dessa. Vi brukar beställa ett 100-pack och dela i teamet. Det har kostat typ 379 kr. Fladen Store kanske har i "lösvikt" också, kan vara värt att kolla om du inte vill ha så många.

  /Markus

  SvaraRadera
 3. Stort tack för svaret ;)

  Har varit inne och kollat på er blogg med jämna mellanrum, men detta inlägget såg jag när jag letade tips och trix till blekafisket.

  SvaraRadera