lördag 15 augusti 2015

Bilder Langesund del 2/2

Om guldlax och kolmule
Guldlax tillhör tveklöst de coolaste fångsterna i Skagerrak. De överdimensionerade ögonen, de guld- och silverglänsande sidorna och de vassa fjällen som ramlar av fisken så fort den kommer upp i båten gör den omisskännlig. Den påminner förvisso om silverfisken, men skiljs från denna genom sina väldigt sträva fjäll och att ögats diameter överskrider noslängden. Silverfisken blir inte heller så stor som på bilderna nedan.

Om man dessutom fångar en guldlax i samma lyft som en kolmule (som Mackan i Langesund i år) är det en Skagerrakdubblé många artjägare suktar ordentligt efter! Det lär inte dröja länge innan guldlaxen kommer upp på internationellt vatten från en båt med svensk utgångshamn och därmed kan bli ett svenskt rekord. Tills dess får vi nöja oss med Langesundsfångster.

Kolmule finns registrerat i Storfiskregistret blott sju gånger, där Mackan i teamet är en av fångstmännen med en Brattenfisk från 2012, den senaste fångade i Sverige. Den fisken tog en liten makrillstrimla på en 1/0-krok på 330 meters djup. Kolmulen har minskat kraftigt de senaste decennierna eftersom yrkesfiskeflottan med beslutsfattarnas goda minne trålat den (och väldigt många andra arter) storskaligt för att leverera till foderindustrin. Detsamma gäller skolästen, där Magnus i teamet tog den första någonsin i Sverige. I stora drag är de flesta av de kommersiellt fiskade arterna upptagna på någon av den svenska rödlistans olika hotkategorier, som listar arters utdöenderisk.

Mer från Langesundsfestivalen, som resultatlistor och de största fiskarna i varje art, hittar du här
Guldlax!

Kolmule!

Magisk dubblé!

A double to die for.

Mackan och Mats på artjakt.

Våra goda vänner i Nidaros Kystmeitelag (NKML)!

Mats med fin långa från träningsfisket.

Teamet vid start lördag morgon.
Foto: Andreas Naeristorp.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar