söndag 24 maj 2020

SAMMANFATTNING VRAK + MÅSESKÄR TORS-FRE 21-22/5

Mange, Mackan och Mattias var iväg på västkustpremiär tors-fre 21–22/5. Förstärkta med Rickard Larsson (Thermoprodukter/Motorguide) var det tidig start på torsdagen för att först sjösätta i Mollösund och sedan komma ut till Skagenvraken. Havet låg platt hela dagen och det var flertalet andra båtar i området. Med bara en handfull torskar på hela dagen kan vi konstatera att Nordsjö/Skagerrakbeståndet mår fortsatt dåligt efter decennier av kommersiellt överfiske. De danska fiskebåtarna nätar regelbundet de flesta vraken runt danska kusten, så även under torsdagen där en båt lagt nät över de flesta vraken vi hade tänkt testa. Båten vittjade näten under dagen, vi såg inte hur fångsterna såg ut. Vi sportfiskare som fiskar mest helger ser nog inte omfattningen av detta.

Glädjande nog höll flera av vraken hyfsad bleka. En del fisk över två kilo med en toppfisk på 3,05 kilo får vi vara glada för med tanke på att även blekan hade ett dåligt år 2019. Även en handfull gråsejar i mindre storlek klev på. Fångsterna såg lika ut för våra fiskekompisar i Kungsbacka Sportfiskeklubb, Fisketeam1. Torsdagens storfångst var utan tvekan Rickard Larssons fantastiska vitling på hela 1 170 gram. Vi parkerade med elmotorn och körde riktat pillemete vid flera tillfällen, men det blev bara två vitlingar på hela dagen och inget annat kul heller.

Fredagen dominerades av vind, men vi startade tidigt och körde en halvdag kring Måseskär. En skäggtorsk som snabbt returnerades gladde extra, liksom årets sju första makrillar. Sex av dessa tog när vi riktade fisket på makrill rakt ut från Måseskär och samtliga var i 5-hektosklassen. Gyltafisket var som väntat trögt, någon enstaka fjärsing fanns på plats och vi fick en handfull glyskoljor över 200 gram. 

Något häftigt vi nog aldrig upplevt innan var ett par enorma måsdyk utanför Måseskär. Vi trodde det var jagande makrill, men när vi kom närmre såg vi stora mängder tumlare som synkroniserat jagade upp småfisk i ytan. Det var svårt att avgöra hur många tumlare det egentligen var (en annan båt påstod att det var 50 tumlare), men det var många ryggar i ytan och en mörk skugga syntes när tumlarna körde i ytläge. Häftig upplevelse!
Mattias med fin skäggtorsk.

Rickards grymma vitling.

Mange med bleka på 3,05 kilo.

Mackan med vacker bleka.

Vacker vy!

Många båtar ute.

Fisketeam1 in action.

Turbåten Daisy.

Vitlingfotning pågår!

Dansk yrkesfiskare drar näten.

Årets första!

Isolabåten i Mollösunds hamn.



Mackan med fin matbleka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar