lördag 18 juli 2020

Rapport från Koster (del 1)



Torsdag till lördag förra veckan var Markus uppe för tredje året i rad och hälsade på Johan Thörnäs i Strömstadtrakten. Johan har börjat utforska de ganska ofiskade områdena kring Kosterfjorden, Idefjorden och även djupkanter på andra sidan norska gränsen. Nu patrulleras dock gränsen av de norska myndigheterna, så vi höll oss på svenskt vatten denna gång. Fokus under de två första fiskedagarna var Kosterfjorden/Idefjorden och då var även Markus chef Sten med, då han har årlig semester på ”rätt sida” landet. Johans Linder Arkip 460 gick som ett spjut på två dagars blankvatten och med en splitterny givare gick det enklare att hitta de heta hårdbottnarna.
Utöver en del fina gyltor har Johan en del djupare hårdbottnar där vi la en del tid för brunsnultra, mindre kungsfisk och havskatt. Tyvärr var havskatten inte på humör, men Johans platser för både brunsnultra och mindre kungsfisk levererade och extra kul var att Sten fick bägge arterna. Inga toppvikter att prata om, men ovanliga arter inomskärs. Brunsnultra har väldigt få svenska sportfiskare överhuvudtaget fångat! Utöver detta fick vi ett par hyfsade torskar som räckte till ett par middagar. Sammantaget var det enligt Johan väldigt mycket småtorsk, vilket är positivt. En handfull rötsimpor upp mot storfiskgränsen 400 gr fanns också med bland fångsterna och totalt blev det dryga dussinet arter under de två fiskedagarna.
Riktigt kul är att knaggrockan verkar gå starkt i Kosterområdet. Kanske är det nätförbudet och den begränsade trålningen i nationalparken som gjort att knaggrockorna dyker upp alltmer som bifångst i sportfisket, på många olika platser i arkipelagen. Vi fick en riktigt stor som var på 5–6 kilo! Tänk på att knaggrockan är fredad, vilket innebär att det inte är tillåtet att rikta fisket efter den. Om den ändå fångas ska den återutsättas genast. Posering med knaggrocka framför kamera i båt är enligt tillsynsmyndighet INTE att återutsätta knaggrockan genast, däremot är det klokt att ta ett foto på fisken i håven/vattnet om man exempelvis är osäker på vilken art det handlar om. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar