torsdag 13 augusti 2009

Langesundsbilder: Fiske och fångst!

I det artrika Langesundsområdet har man bra chans till att få lite ovanliga arter. Jämfört med vår söndertrålade västkust är skillnaden enorm, trots en liten geografisk skillnad. Förutom en skillnad i fiskeripolitik är även den djupa rännan med Atlantvatten som stryker förbi en stor orsak till artrikedomen.

Denna trollhummer på uppskattningsvis 20cm bände Magnus upp på 95an efter en tuff fight. Halvvägs upp gjorde den en långrusning ända ner till botten. Jag fick kyla Magnus rulle med isvatten och injicera öl intravenöst i Magnus för att han skulle orka med den enorma kampen. Inte.

Vi hittade ett nytt fenknotställe uppe i Langesund. Norrmännen har hivat upp dem och Magnus hade spanat lite på sjökort efter heta platser. Det tog bara några minuter innan Magnus tog sin andra fenknot någonsin på det nya stället, och jag tog min andra någonsin på samma ställe på tävling! Vi har dock inte haft tur med storleken. Största fenknoten på tävlingen var på 545gr, och Team Hajen tog två över 600gr på träningsfisket, största på sanslösa 870gr!!!


Ibland får man lite udda fångster! Jag kan villigt erkänna att den var intrasslad i ett omärkt nät som både Magnus och jag fastnat i. Det kändes bra att kunna returnera denna gigant. Vikt: 2,26kg!


Ni förstår nu varför den kallas blåkäft!??


Många tror att vi i team Isola bara är havsfiskare, vilket är helt fel. Men när fisket är så här med dubbeldrillning, rejält spöböj, 270m lina ute, spöbälte på och begynnande mjölksyra, då tillhör havsfiske det absolut roligaste man kan göra!! På torsdagen var vi ute och provfiskade ett par djupkanter inför tävlingen och fick förstärkning av Nidingen Giants Urban Snare, då resten av hans team kom upp på kvällen.

Resultat: långor kring 11-12kg! Långa och lubb tagen på dessa djup går inte att returnera på grund av tryckkänsligheten, men de är utmärkta matfiskar med väldigt fast och kraftigt kött.


På samma pass var Magnus i något riktigt spännande. Vi kom ganska snabbt fram till att det inte var långa eller lubb. Dels kändes det väl tungt, dels kändes inga knyckar. Även en felkrokad storlånga skulle ge sig till känna med sina karaktäristiska knyckar och rullningar. Emellanåt kändes enstaka knyckar, men fisken var mest tung. Fisken släppte efter ett enormt arbete från Magnus bara 10-15m under båten, till gigantisk besvikelse. De troligaste gissningarna är att det var en håkäring, marulk eller någon stor rocka.


Den lilla blåkäxan brukar ibland vara en riktig agntjuv på djup kring 160-400m. Maxvikt ca 1kg.


Här är det dock sannolikt en annan agntjuv som varit framme, nämligen pirål. Bilden är tagen på Confidence under deras fantastiska fiske förra veckan som resulterade i två svenska rekord! En gästkrönika kommer snart!!


Brunsnultran tar vi i Norge på toppar mellan 40 och 50m. Inte för stor krok, gärna ett släptackel och små räkbitar. Se upp för glyskoljor och makrillar...


Berggyltor finns det i enorma mängder i Langesund. Här en ovanligt vacker på 1060gr som självklart returnerades.


Även blågylta finns i enorma mängder. 2 över 500gr kom upp på tävling.


Den randiga sjökocken är en av de häftigare fiskarna längs kusten, iallafall om man lyckas fånga den färgsprakande hanen i lekdräkt. Vi får betydligt fler på hemmaplan, men en och annan kommer upp i Langesund också. Vid riktat fiske med småkrok skulle det säkert komma upp fler.

/Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar